Европрокуратурата разкри измама със субсидии за 196 000 евро у нас

Представителството на Европейската прокуратура в България повдигна обвинителен акт в Софийски градски съд срещу три лица, обвинени в измама, свързана с проект, свързан с производството на пластмасови продукти, съфинансиран от ЕС.

Разследването показало, че обвинените са се сговорили да подадат невярна информация, за да получат финансова подкрепа за проект за закупуване на автоматизирани производствени линии за пластмасови изделия, на стойност 196 000 евро (384 014 лв.) – съфинансирана на до 85% от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) и 15% от националния бюджет на България, съобщиха от европрокуратурата.

За да може да се възползва от еврофондовете, бенефициентът трябваше да представи оферти за закупуване на оборудването от три различни фирми. Според доказателствата една от офертите е фалшифицирана с помощта на съучастник, работещ във фирма, която уж е подала оферта. Проверката показала, че управителите на тази фирма не са разрешили офертата, нито са знаели, че тя е представена. 

Фалшивият документ е подаден на управляващия орган Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) с единствената цел неправомерно получаване на евросредства, като се покаже, че трите задължителни оферти са получени. 

Средствата не са изплатени на бенефициента, тъй като управляващият орган е установил нередности и е докладвал за тях на Европейската прокуратура, която е започнала проверка. 

Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са изправени пред между една и шест години лишаване от свобода, както и глоба между приблизително 1 000 евро (2 000 лв.) до 5 100 евро (10 000 лв.).

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"