Евтин сафрид по 6 лева заля пазара в Бургас

Фамилиите масово приготвят "лакерда"- перфектното паламудено мезе

Пресен черноморски сафрид по 6 лева килограма заля рибната борса в Бургас. Чернокопът също е в големи количества и е паднал от 12 лева на 7- 10 лева. Екземплярите на сафрида не са много едри, но са идеални за пържене, а като се има предвид и че са пресни- бургазлии ги купуват като топъл хляб. Има сафрид дори и по 4 лв.

На пазара има вече и лефер, но той е двойно че и отгоре, по- скъп- по 16 лева, а паламудът се продава за 12 лева килограма. Поскъпнал е за броени дни веяният паламуд- от 15 на 17 лева.

В момента тече голямото консервиране на риба. Освен, че затварят солен чернокоп в буркани, семействата си солят паламуд, а най- големите майстори правят несравнимия деликатес от него, наречен "лакерда".

"Лакердата" е маринован паламуд и е перфектно мезе, което се сервира с препечен хляб и маслини. Приготвянето му иска много търпение. Първо паламудът се почиства, измива се и се накисва за 3-4 часа в студена вода. След това се подрежда в дълбок съд, покрива се със саламура и се затиска с чиния, за да бъде напълно потопен. Така, в хладилника, остава за 3- 5 дни, после се изцежда в гевгир и се оставя за 3-5 часа. 

Отстранява се с нож централната му кост и се нарязва на шайби  с дебелина около 1 см, които се подреждат в буркани или кутии с плътно затварящи се капаци. На дъното се налива малко олио и се добавят  зърна бахар, черен пипер и дафинови листа. Бурканът се залива с охладено олио, така, че рибата да е напълно покрита. Консервата "зрее" в хладилника и за 5-6 дни е готова за консумация.  

На 7 декември, ден след Никулден, в Етнографския музей ще се проведе кулинарен фестивал, и ще се приготвят морски и Странджански ястия.

Ахтопол ще се представи именно с "лакерда" , с "плакия паламуд" и хайвер, Синеморец- с рибена крем- супа, а Бургас- с рибена чорба по моряшки и чироз.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Мария Кехайова, "Труд news", Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"