Егейското крайбрежие на Турция: От Айвалък до Датча

Заливи, плажове и вкусна храна посрещат любителите на лятото

Кога по-подходящо време за плаж и море от разгара на лятото. Погледът на мнозина е насочен в различни посоки за почивка, като повечето избират близки дестинации за удобство.

Турция е една от тях. Южната ни съседка, осен вкусна храна, предлага и много плажни забавления, като аквапаркът е едно от тях. Красивите крайбрежни маршрути също не са за изпускане, дори и да има такива, които не са големи любители на парещите слънчеви лъчи.

Различните турски курорти винаги са готови да кажат „Добре дошли“ на своите гости.

Айвалък

Това е място с кристални води. Айвалък е разположен на крайбрежието на Егейско море, срещу гръцкия остров Лесбос. Тук има исторически сгради и вкусни ястия в егейски стил. Плажът в Саръмсаклъ е предпочитано място за релакс и събиране на тен. Заливите Патрица и Ортунч също са сред "водните" забележителности тук. Сред любимите занимания за посетителите са разходките из вековните улички на града и дегустацията на сирена, морски дарове, местни билки и вино. Красиви гледки при залез, подходящи за оригинални фотоси, може да направите и като посетите Şeytan Sofrası (Дяволското пиршество).

Остров Кунда, който е свързан с Айвалък по мост, също е живописен. Едно от силно препоръчителните неща е вечеря в някой от рибните ресторанти около пристанището. А какво по-хубаво от егейска трапеза, на която има - калмари, скариди и октоподи.

Алачатъ

Алачатъ е известен със своите исторически вятърни мелници, каменни къщи, бутикови хотели и уютни таверни. Ежегодно привлича хиляди посетители заради фестивалите си, нощния живот и плажните партита. Безкрайните лабиринти от улички "крият" много заведения, арт галерии и магазини. 

В Алачатъ имате пясъчни, скалисти и каменисти плажове. Най-популярен в региона е Илика, който е подходящ за уиндсърфинг и кайтсърфинг. Кулинарното развитие на района е всеизвестно, а лозарството му го превръща в отправна точка за местните вина, които играят водеща роля в културното развитие на региона. 

Бодрум

Това може би е най-популярната дестинация от егейско крайбрежие на Турция. Този курорт се отличава със заливи, плажове, отличени със „Син флаг“, луксозни хотели и изискани ресторанти, които предлагат на посетителите егейска и международна кухня. Много често в менюто преобладават пресните морски дарове.

Замъкът Бодрум е издигнат през XV в. от рицарите на Родос, и подводния музей на Бодрум, разположен в замъка. Руините на Мавзолея в Халикарна е смятан за едно от седемте чудеса на древния свят. Бодрум е и гастрономически рай с много ресторанти, включени в ръководството на Мишлен. 

Датча 

Датча е разположен западно от Мармарис на дълъг, но тесен полуостров. Предпочитано място е заради чистите води, където се срещат Егейско и Средиземно море. Плажовете със „Син флаг“ са - Ташлик, Кумлук и Хастане алтъ. Местните специалитети са ястия, които са приготвени с регионални билки и растения, морски дарове, мед от мащерка и бадеми от района.

До самия край на този полуостров може да се види величествената гледка на залеза от древния град Книдос, разположен на пресечната точка между Егейско и Средиземно море.

TRUD_VERSION_AMP:8//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"