Един въпрос към д-р Емилова: Имам пропускливи черва. Какво да ям?

Микробио­тът е съвкупността от милиардите бактерии

„Храната, която тялото не успява да усвои, изяжда този, който я е изял.“

Абу ал Фарадж

Отговор: Понятието синдром на пропускливите черва се появява все по-често и е свързано с неприятни симптоми, признак за дисфункция на храносмилателната система. Въпреки, че не се е наложило широко в научните среди като диагноза, това състояние - пропускливи черва отразява нарушената функция на епителната тъкан на чревната стена. А тя се появява като резултат от възпалителен процес, свързан с дисбиоза, натоварване с хистамин, ендотоксини, секретирани от вредни бактерии и т. н. Появяват се запек, подуване, газове, болки в стомаха, рефлукс, киселини, чувство за тежест Всъщност тези симптоми са в доста широк спектър, те са симптоми и на различни заболявания на храносмилателния тракт и са обединени от общото понятие синдром на раздразненото черво.

Още малко пояснения, за да можете да разберете корена на проблема. Чревният микробиом или микробио­тът е съвкупността от милиардите бактерии, които естествено обитават нашето тяло и участват в телесните процеси. Условно ги разделяме на “добри”, “лоши” и “неутрални”. Когато в храната ни преобладават животински продукти и липсват разнообразни разтворими фибри (каквито съдържа растителната храна, особено в суров вид), механизмът на преработка в храносмилателния тракт страда, нарушава се перисталтиката на червата, започват процеси на гниене на необработената храна в дебелото черво. 
С бедна откъм фибри и богата на наситени мазнини и холестерол храна, особено когато е под формата на силно преработени продукти, ние даваме “шанс” на “лошите” бактерии в нашия микробиом да се увеличават. “Лошите” бактерии произвеждат ендотоксини - специфични отрови, разяждащи стената на червата (протективния є слой) и тя вече не е сигурна преграда, а става пропусклива. През “скъсаната защитна мрежа” на чревната стена в кръвта навлизат опасни микроорганизми и стават причина не само за неразположения и “безобидни” симптоми като главоболие, запек, диария, дискомфорт в стомаха, но и за сериозни заболявания, които засягат целия организъм. Някои учени смятат, че това е и механизмът на автоимунните заболявания. И това не бива да ни учудва, защото основното количество имуноглобулин А се намира зад чревната стена, предпазвайки ни от токсини. Когато е нарушена функцията на червата, т. е. когато те станат “пропускливи”, се нарушава и функцията на имунната система. Има също научни изследвания, които доказват, че чревното здраве има отношение и към нервната ни система, а неврозите могат да се дължат на нарушената функция на червата. Тези изследвания се подкрепят от факта, че основната част на невротрансмитерите серотонин и допамин се синтезират именно в червата.

Когато се чувстват зле, хората обикновено започват диети, но понякога това влошава нещата. Защото пропускливите черва пропускат и онези ценни за тялото вещества, които “добрите” бактерии извличат от храната. От този омагьосан кръг човек може да излезе само с лечебно гладуване и последващо хранене с цялостни растителни храни. Лечебното гладуване изчиства дебелото черво от гниещите хранителни отпадъци, особено ако е съчетано с хидроколон терапия (по лекарска препоръка тя се прави в нашата клиника). Плодовете, които приемате, и чаят с мед дават достатъчно ензими, витамини и фибри, за да поддържат перисталтиката на червата. Хубаво е да вземате пробиотици по време на гладуването, за да подпомогнете колонията на полезните бактерии в чревния микробиом. За гладуването и веганското хранене като начин да се решат проблемите с червата, включително и синдрома на пропускливите черва, препоръчваме една превеждана на десетки езици в милионен тираж книга - “Ензимният фактор” на д-р Хироми Шиния. Гладът и веганският начин на хранене означават здраве за дебелото черво, казва в книгата този световноизвестен гастроентеролог, който е лекувал от рак на дебелото черво хиляди хора, включително холивудски знаменитости, кралски особи и президенти.

От m.facebook.com/emilovaclinic/: Антония Петрова: Бях като ранено животинче

Антония Петрова е приятел на Клиника “Д-р Емилова” от цели 20 години и идва при нас, за да си почине, да зареди “батериите”, да се спаси от напрежението и стреса покрай натоварената си работа в областта на интериорния дизайн в Белгия, където живее.

“Миналата година дойдох в клиниката без да подозирам, че имам сериозен здравословен проблем - разказва Антония. - Бяхме в родния си Пловдив и когато стана време да се прибираме в Белгия, се почувствах зле. Не мога да пътувам, казах на мъжа ми. Ще отида при д-р Емилова. Там изследванията установиха, че имам високо кръвно 170/110 и много ускорен пулс. Под наблюдението на д-р Милев направих 10 дни на плодове и чай, той успя да ме успокои и мотивира, заедно с д-р Емилова. В началото лежах в стаята си като ранено животинче. Изключих телефоните, лаптопа и останах сама със себе си. Не е лесно да останеш сам със себе си, но това е истинският начин да усетиш какво се случва с теб и да се справиш. Да намериш отново баланса. Да овладееш емоциите си, да си вдъхнеш сам кураж. Постепенно кръвното се нормализира, а в Белгия направих изследвания на сърцето и кръвоносната система - всичко беше наред. И ето ме отново тук, в Боровец, без да чакам тялото да даде сигнал SOS. Направих две седмици на плодове и чай с мед и започнах захранване.

Иска ми се да не си тръгвам, искам още и още тишина и прохлада, сутрешна гимнастика и йога, вкусна храна и още запознанства с толкова интересни и добри хора. Не бих заменила тази почивка и с най-луксозната екзотична екскурзия. А д-р Емилова, д-р Милев и целият екип са изключителни! Благодаря от сърце!”

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 август тази година през нея са минали над 52 000 пациенти.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"