Един въпрос към д-р Красимир Милев: Какви рискове крият кето диетите?

При кето диетата се спират въглехидратите, т. е. източниците на глюкоза (основна енергийна молекула). Класическата кето диета съдържа 75% мазнини, 20% белтъци и само 5% захари. Тази диета нашумя през последните години и има изследвания, които подкрепят ползите от нея при някои заболявания като епилепсия, алцхаймер, при растежа на някои видове тумори.

Когато се предизвиква „по поръчка“ единствено и с цел отслабване и се превръща в начин на хранене за дълго време, кето диетата носи и рискове. Защото всяка нисковъглехидратна диета, която като нея изключва плодове и зеленчуци, не е добра за тялото. Вместо плодове и зеленчуци най-често се препоръчват мазни меса, както и чисти масла, пълномаслени млечни продукти, ядки, зеленолистни зеленчуци и други нисковъглехидратни продукти. Заради това, че плодовете и зеленчуците съдържат захари, те са изключени, но с тях се губят и фибрите, които те съдържат. А фибрите са „тигрите на нашия имунитет“, както ги нарича д-р Уил Булсевиц и те са абсолютно необходими за здравия чревен микробиом. Неговата книга „Заредете тялото с фибри“ вече е преведена на много езици в милионен тираж.

Заради липсата на фибри, ензими и живи витамини кето диетата може да навреди при редица състояния: диабет на инсулин, тежки хронични заболявания на черния дроб, панкреаса и бъбреците, при склонност към образуване на камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища. Диетата също не се препоръчва при деца, хора с ниско телесно тегло, бременни и кърмачки.

Неправилният подбор на храните може да доведе до сгъстяване на кръвта и повишаване нивата на холестерола, триглицеридите и пикочната киселина. Това увеличава риска от съдови тромбози, които водят до инфаркт или инсулт. Подкиселяването на урината от своя страна може да доведе до образуване на камъни в бъбреците. Нисковъглехидратните диети нерядко водят и до токсична ферментация в дебелото черво и запек, именно поради липсата на фибри.

Теорията на кетодиетите куца и в едни друг важен момент: плодовете и зеленчуците съдържат захари, но те са различни от обикновената бяла захар. Въглехидратите в плодовете и зеленчуците включват фруктозата и фибрите, които се трансформират по различен начин в организма и не предизвикват мощно отделяне на инсулин от панкреаса, както това се случва, ако ядем бяла захар или бяло брашно.

Затова в нашата клиника ние прилагаме режим, с който не просто се отслабва, но който води до по-добро здраве. Разтоварителният режим с плодове и чай, или омекотеното гладуване, което прилагаме има оздравителен ефект, но без да носи характерните за кетогенните диети рискове. Този режим е своеобразен преход към природосъобразно хранене с прием на разнообразни цялостни растителни продукти. Това е начин да се запази намаленото тегло и да се избегне йо йо ефекта. И най-важното – с него се постига истинско здраве и по-добри жизнени показатели.

Визитка

Д-р Красимир Милев е роден през 1971 г. Завършва медицина през 1996 г. във Варна и решава да продължи развитието си в областта на холистичната медицина. През 1998 г. започва работа в клиниката (тогава Център за лечение с плодове на д-р Емилова). От 2002 г. е главен лекар на клиниката, наблюдавал е и активно участвал в лечението на голяма част от десетките хиляди пациенти, преминали през лечебното заведение. Д-р Милев има докторска степен по алтернативна медицина към университета в Калкута, завършил е курсове по ароматерапия и е член на международното общество по холистична медицина. Автор е на множество публикации на тема природосъобразно хранене и здравословен начин на живот.

От facebook.com/emilovaclinic/

По-здрава, пълна с енергия и радост

Запознайте се с една прелестна млада дама с красиво име – Аврора, на 7.

През юли момиченцето беше част от веселата детска група в клиниката, където дойде със своята майка Йоана. И двете имаха нужда от режим на плодове и чай с мед, за да възстановят здравето си. Аврора, весело и будно дете, от известно време е развила алергия към кучета и атопичен дерматит. А миналата година е била болна няколко пъти от ларингит!

Затова още през февруари майка й я доведе при нас, в Свети Константин и Елена, където Аврора остана на природосъобразно хранене, докато Йоана използва времето, за да направи режим на плодове и чай с мед, да си почине от напрегната си работа на юрист и да намали излишните килограми. Резултатът и при двете е удивителен! Аврора не е боледувала оттогава, а Йоана е стопила от февруари до сега цели 17 кг!

Сега, през юли Аврора, остана 5 дни на плодове и чай с мед и се захрани още 5 дни. Двете красавици си тръгват по-здрави, пълни с енергия и радост, а Аврора обещава  пак да дойде при „баба Люлю“, както децата обичат да наричат д-р Емилова. До скоро, момичета, бъдете здрави!

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Лимонов чийзкейк в чаша

Продукти:
⅔ чаша (160 мл) растително мляко
 2,5 с.л. царевично нишесте 
½ ч.л. екстракт от ванилия
 ⅓ чаша (80 мл) лимонов сок 
1 ч.л. лимонова кора 
¼ чаша тръстикова захар
1 щипка куркума (по избор)
500 г веган кисело мляко 
100 г гранола или натрошени бисквити 

Приготвяне:
Изсипете 3-4 с.л. от млякото в чаша и разтворете в него царевичното нишесте и ванилията. Добавете останалото мляко, лимонов сок, лимонова кора, сурова тръстикова захар и щипка куркума ( по избор) и го сложете в тенджера да заври. След това намалете котлона и отново да заври, като бъркате непрекъснато, докато получите гъст лимонов крем. Охладете и след това наредете на слоеве в чаша: ред мюсли, отгоре веган кисело мляко, ред крем с лимонова извара, накрая украсете с боровинки, къпини и мента.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"