Един за всички - Джокович започва революция в тениса

Новак Джокович е известен не само с успехите си на корта, но и извън него, като има важна роля в защитата на колегите му чрез съюза на играчите PTPA, с който сега планира да отиде една крачка напред. Той е наел голяма група адвокати. Сега Ноле започва да се бори срещу нещо, което измъчва тенисистите - прекаленото раздуване на календара. Сезонът приключва в средата на ноември, а новият започва в края на декември, което оставя само един месец за почивка.

- PTPA нае няколко глобални адвокатски кантори, за да промени напълно структурата на тениса. Основният смисъл на това действие е, че средностатистическият тенисист работи твърде много и има твърде малко доходи за стандарта на световно популярния спорт. Изглежда, че революцията може да започне отвътре - съобщи сръбският вестник Telegraph.

Тенисът е вторият най-гледан спорт, веднага след футбола, но въпреки това е едва девети по приходи. Четири турнира от Големия шлем годишно носят на играчите между 14 и 16 процента от общите им приходи, докато например баскетболистите в Америка получават около 50 процента от парите си обратно по същия начин. Необходими са реформи в тениса, защото играчите могат да загубят най-много. Някои не усещат спешността, но всеки път, когато спортист излезе на корта, кариерата му може да приключи. Дори това да не се случи, кариерите им продължават много кратко. 

Нерядко играчи се оплакват от всички тези проблеми, като дори Циципас написа за това в социалната мрежа "X", а по-късно изтри поста си, което още повече предизвика съмненията на феновете.

- Нуждата от промяна сега е по-спешна от всякога. Календарите на ATP и WTA са такива, че нямаме почивка. С лидери като Новак Джокович, историите за промяна на календара, който да устройва повече играчите, получават все повече внимание - пишеше в публикацията на Циципас.

Ако този правен процес бъде реализиран, турнир като този в Саудитска Арабия, наречен "Six Kings", който дава 1,5 милиона евро на всеки от тенисистите (Джокович, Надал, Алкарас, Синер, Медведев и Руне) само за участие, може да бъде забранен, както и всички други неофициални турнири.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Христина Колева

Този уебсайт използва "бисквитки"