Изследват само марки сирене под 10 лева килото
Опасен химикал сваля разхода на мляко наполовина. Мишки, хранени с него, умират за 2 седмици, установиха японски учени
Водата в бялото сирене достига до 77,8%
Евтиното бяло сирене у нас се прави с вода, слепващи агенти и много малко мляко. Така производителите печелят повече - затова променят традиционната рецепта, която изисква минимум 7 литра мляко за 1 килограм готов продукт.
На пръв поглед измамата е безобидна. Обаче химикалите, добавяни да слепят продукта (като отровата трансглутаминаза, от която опитни мишки умират - виж по-долу), да го направят по-твърд и да попречат на разпадането му (заради водно съдържание над 60 на сто), рушат бавно, но сигурно нашето здраве. Те убиват полезните млечно-кисели бактерии в продуктите, а обилната водна среда създава условия за развитие на „лоши” бактерии.
Според БДС допустимото количество вода при традиционната направа на българско краве сирене е 54%. Проучване на асоциацията " Активни потребители” сред 30 марки на пазара обаче показва, че само 1 продукт отговаря на това условие, а водата достига до 77,8%.
Според председателят на „Активни потребители” Богдан Николов, причината за тази „отбрана извадка” е фактът, че са изследвани само сирена, които струват под 10 лв./кг.
Съдържа се още в месо и риба
Трансглутаминазата остава завинаги в тялото
Основният „слепващ” агент, който позволява на продукта да стои цял и твърд при високо количество на вода е трансглутаминаза. Образно казано ензимът обвива в мрежа и свързва протеините в храната. Проблемът обаче е, че освен че пречи на усвояването на полезните вещества в сиренето от организма, ферментът се натрупва в тялото и остава там почти завинаги. Колко вредно всъщност е веществото, което пести на производителите пари става ясно от експеримент на японски учени, които хранили мишка с трансглутаминаза и след две седмици животинчето починало. Аутопсията показала, че фатално са засегнати бъбреците, черния дроб и червата на мишката. Изследвания сочат, че употребата му може да е виновна и за развитието на редица видове рак.
Трансглутаминазата се влага в месни и рибни продукти, в хлебопроизводството и сладкарската промишленост. Трансглутаминазата се произвежда чрез изкуствено отглеждане на бактерия или се добива от кръвта на свине и крави, като се изолира коагулант, който е отговорен за съсирването на кръвта. При направата на сирене добавянето на веществото намалява нуждата от мляко наполовина. Така вместо 7 литра мляко за направата на 1 килограм мляко се влагат само 3 литра, а останалите 4 се подменят с вода.
Суперабсорбант
Карагенанът прави всичко на желе
Другото вещество, което най-често се използва от хранителната промишленост като суперабсорбант е карагенан. Той е от семейство линейни сулфатни полизахариди, които се извличат от червените водорасли. Използва се като желиращо вещество. С прибавянето само на 1 грам можете да „произведете” над 20 грама желе. Карагенанът всъщност може да увеличи обемът си до 100 пъти, превръщайки всяка течност с желирана пихтиеста маса.
Всички сирена, които съдържат над 62 на сто вода да се обявят за имитиращи продукти искат експерти.
Взимането на проба за водното съдържание в сиренето струва 10-12 лева и трябва да се засили контролът върху този показател, категорични са специалистите.