Ейврил Хейнс - Първи разузнавач на САЩ

Сенатът на САЩ одобри на 21 януари Ейврил Хейнс за директор на Националното разузнаване - постът, който служи за “шапка” за 18-те американски разузнавателни ведомства - създаден три години след атентатите на 11 септември 2001 г., за да координира потока на информация и докладва пряко на президента. Назначаването на Хейнс от новия държавен глава - Джо Байдън, бе потвърдено от 84 срещу 10 гласа в Горната камара на Конгреса, с очевидно ясна двупартийна подкрепа от страна на Демократи и Републиканци.

И подобно на председателя на Сената и нов вицепрезидент на САЩ, Камала Харис, Хейнс влезе в историята като първата жена, оглавила най-високия пост в американската разузнавателна общност. Хейнс бе също така и първата одобрена от Конгреса номинация на администрацията на Байдън в първите часове след встъпването му длъжност, последвана от кандидата му за следващ министър на отбраната, пенсионираният генерал - Лойд Остин, който премина Рубикона на вота ден, след Хейнс и ще е първият чернокож военен министър на САЩ.

Въобще, истории за разказване.

Подобно на Остин, бивш дългогодишен началник на Централното военно командване на САЩ, Хейнс не е чужда на средата, която вече оглавява - по време на администрацията на Барак Обама (2008-2016) е заместник-директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Отново бидейки първата дама, достигаща подобен пост в американските шпионски среди. Всичко това - на основание юридическите ѝ познания, заради които се е озовавала нееднократно в ситуации да отговаря за какво ли не през годините ѝ на служба в ЦРУ - от това доколко отговорни пред правосъдието са агентите, които извършват мъчения, за да получат информация, до законността на убийството на един или друг “предполагаем” или реален терорист с въздушен удар с безпилотен летателен апарат (за по-мързеливите “дрон”). За последния тип консултации Хейнс била “на повикване” в ЦРУ 24/7, според американски медии.

Но да не слагаме каруцата пред коня, както се казва. Да вървим по ред.

Ейврил Даника Хейнс е родена на 27 август 1969 г. в Манхатън. Майка ѝ Адриана е художничка и от еврейски произход, с която религия се идентифицира и Ейврил, докато баща ѝ, Томас, е виден учен в областта на биохимията и сред приносителите за основаването на една от медицинските академии на Ню Йорк. Ейврил Хейнс завършва средното си образование в “Голямата ябълка” през 1987 г. преди да замине за Токио, където прекарва една година в джудо-академията “Кудокан”. През 1988 г. се записва като студент в Университета на Чикаго, където изучава теоретична физика и успоредно през 1991 г. се записва на парашутни скокове и се запознава с настоящия си съпруг, Дейвид Давиги. Година по-късно се и дипломира като бакалавър по физика.
С дипломата в джоба със съпруга ѝ се пренасят в Балтимор, щата Мериленд, където превръщат бивш нарко-бар в кафене-книжарница, която през 1997 г. печели награда за “Най-добрата независима книжарница”, на местното издание “Сити Пейпър”. С всички тези постижения зад гърба си, през 1998 г. Ейврил Хейнс записва да учи право в престижния университет “Джорджтаун”, като се дипломира с почести през 2001 г.

В следващите няколко години заема чиновнически длъжности в правораздавателната система на щата Ню Йорк, преди да започне работа като помощник юридически съветник към Държавния департамент на САЩ през 2008 г. Две години по-късно е назначена в правната служба на Белия дом. През 2013 г. Барак Обама я номинира за официален юрисконсулт на Държавния департамент, а след това я преназначава за заместник-директор на ЦРУ. С което Хейнс заема за първи път титлата за най-високо назначена жена в шпионските служби на САЩ, преди Джина Хаспел да я изпревари (временно) като директор на ЦРУ през 2018 г. и самата Хейнс да си я върне сега, с “един квадрат нагоре”.

Задачата съвсем не е лесна, предвид че на Хейнс е поверено да доказва пред съдебните органи, “ако се наложи”, какви факти оправдават убийството от американските въоръжени сили на терористи на територията на други държави, без същите страни да са предупредени предварително. За което както споменахме по-рано, заедно с бившия ѝ началник, директора на ЦРУ Джон Бренън били на повикване ден и нощ.

След като напуска Белия дом с края на администрацията на Барак Обама през 2016 г., Ейврил Хейнс се отдава на академична кариера и заема различни постове в Университета “Колумбия” и Правният институт към висшето учебно заведение. Успоредно на това са и ориентира към частния сектор в областта на сигурността и отбраната, където я посрещат на драго сърце, преди да се завърне като “най-доверения човек на президента на САЩ” в областта на външното разузнаване.

 

 

Врагът не чака

Нашите врагове няма да стоят отстрани да изчакват новата администрация да запълни критични (бел. ред. - за националната сигурност) позиции и съм изключително доволен, че моите колеги от Сената се присъединиха към мен в бързото потвърждаване на директор Хейнс на този изключително важен пост. Тя определено може да се справи и съм сигурен, че ще се гордеем с нея, защото мълчаливо ще наблюдаваме успехите ѝ.

Марко Рубио, сенатор, досегашен председател на комисията по разузнаване, републиканец

 

Екипът ни трябва бързо да се формира

Благодарим за двупартийното сътрудничество за одобряването на назначението на Хейнс и се надяваме да има много повече подобни действия и в бъдеще, защото нацията ни е в криза и има нужда членовете на екипа на президента Байдън да заемат местата си по най-бързия начин, да бъдат подкрепени от мнозинството от сенаторите и конгресмените. Когато нацията е под натиск, трябва да сме единни.

Чък Шумър, лидер на мнозинството на демократите в Сената на САЩ

 

 

Подходящо назначение

Предвид критичното значение на Директора на Националното разузнаване за сигурността на страната, напълно естествено Ейврил Хейнс да е първият член на новата администрация, утвърден от Сената с убедително мнозинство от страна и на двете партии. Това само доказва важността на този пост и убедителността на номинацията на президента Байдън.

Марк Уорнър, сенатор, бъдещия председател на комисията по разузнаване, демократ

Някои “случайни” съвпадения

По време на престоя си в частния сектор между 2016 и 2020 г. Ейврил Хейнс е и консултант на компанията “Палантир Технолоджис”, която подпомага администрацията на досегашния американски президент Доналд Тръмп в установяването на програми за засичане и проследяване на нелегални мигранти на територията или на път към САЩ. Един от основателите на компанията е номинираният от Джо Байдън кандидат за следващ държавен секретар - Антъни Бликен. Както казахме, истории за разказване.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Благовест Бенишев

Този уебсайт използва "бисквитки"