ЕК даде рамо на промените в Конституцията

Позицията на ЕК идва дни преди произнасянето на Конституционния съд

Европейската комисия излезе със становище, според което промените в Конституцията, извършени от предишния 49-и парламент с мнозинството на “некоалицията” между ГЕРБ-СДС, ППДБ и ДПС, “отговарят на дългогодишни опасения” относно върховенството на закона в България.

Конституционната реформа ограничи правомощията на главния прокурор и по този начин отговори на дългогодишни опасения. Тя напълно отговори и на препоръката за състава на Висшия съдебен съвет и ограничаване на влиянието главния прокурор в него - това е акцентът в становището на ЕК.

“Главният прокурор вече не е йерархичен началник на всички административни ръководители и прокурори. С конституционната реформа той е единствено началник на Върховната прокуратура и неин административен ръководител”, отчитат като постижение още от ЕК.

Важен детайл, който следва да бъде отбелязан, е, че до дни се очаква решението на Конституционния съд по обжалването на промените, входирано както и от президентската институция, така и от опозиционните партии “Възраждане” и “Има такъв народ”. Както “Труд news” писа, в момента конституционните съдии са разделени поравно - 6/6 за това дали да приемат за законосъобразни или не промените в основния закон, като становището от Брюксел би могло да наклони везните в една или друга посока.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"