ЕК и ББР подписаха ново гаранционно споразумение, допълващо гаранцията на ЕС с 40 млн. евро в подкрепа на малкия и среден бизнес

  • Като прилагащ партньор по програма InvestEU банката ще подкрепи проекти за финансиране на бизнеса за над 2,5 млрд. лв. (около 1,2 млрд. евро)
  • Програмата InvestEU има за цел да мобилизира над 372 млрд. евро допълнителни инвестиции в Европа за периода 2021-2027 г. в подкрепа на приоритетите на ЕС

Българската банка за развитие и Европейската комисия подписаха споразумение за  издаване на гаранция по програма InvestEU в размер на 40 млн. евро. Тя е в допълнение на издадената през 2023 г. гаранция на стойност 125 млн. евро, като с нея гаранцията достига 165 млн. евро. Това ще позволи отпускането на ресурс за малкия и средния бизнес в страната, както и за устойчиви инвестиции на компаниите и домакинствата, в размер на над 2,5 млрд. лева (около 1,2 млрд. евро) чрез кредитиране от търговските банки.

Споразумението бе подписано от комисаря по икономика Паоло Джентилони, изпълнителния директор на ББР Илия Караниколов и Теодора Пешева – член на УС на банката. На събитието присъстваха още вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов, както и и.д. председателят на Надзорния съвет на ББР Деляна Иванова.

ББР бе акредитирана за прилагащ партньор по програма InvestEU през 2023 г.  Банката е един от общо 17-те прилагащи партньори по програмата, преминали одитен процес, който им позволява да управляват европейски средства и бюджетни гаранции.

Целта на програмата е да спомогне за повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия чрез подкрепа за иновации, цифровизация, зелен преход и растеж. Като партньор по нея ББР ще съдейства за ускоряване на прехода на страната към кръгова, ресурсно ефективна и устойчива икономика.

През юли 2024 г. ББР стартира пазарни консултации сред търговските банки в страната за предлагане на два финансови продукта, насочени към малкия и средния бизнес, и за изграждане на устойчива инфраструктура. Ще бъдат създадени гаранционни програми за развитие на малките и средните предприятия, и техните планове за иновации и цифровизация. Предвидена е подкрепа за инвестиции в управление на отпадъците и водите, както и проекти за интермодален транспорт.

Гаранцията от ББР ще осигури възможността бизнесът да получи ресурс при по-ниски изисквания за обезпечение и по-подходящи ценови условия.

Програмата InvestEU осигурява на Европейския съюз стратегическо дългосрочно финансиране чрез привличане на частни и публични средства в подкрепа на устойчивото възстановяване и растеж. Тя спомага за мобилизирането на частни инвестиции в подкрепа на приоритетите на ЕС, като например Европейската зелена сделка и цифровия преход. InvestEU обединява под един покрив множеството финансови инструменти на ЕС, като прави финансирането на инвестиционни проекти в Европа по-лесно, по-ефективно и по-гъвкаво. Програмата се състои от три компонента: фонд InvestEU, консултантски център InvestEU и портал InvestEU. Фондът се реализира чрез финансови партньори, които ще инвестират в проекти, използвайки бюджетната гаранция на ЕС в размер на 26,2 млрд. евро. Цялата бюджетна гаранция ще подкрепи инвестиционните проекти на прилагащите  партньори, ще увеличи капацитета им за поемане на риск и по този начин ще мобилизира най-малко 372 млрд. евро допълнителни инвестиции.

С подписването на гаранционното споразумение по програма InvestEU ББР стана и прилагащ партньор, което й позволява да увеличи броя на финансовите посредници, чрез които да достигне до крайните получатели в приоритетни за ЕС и националната икономика области.

Гаранцията, която ББР ползва по програма InvestEU, ще може да се ползва както от възможностите по раздел „Държави-членки“, така и от тези по раздел „ЕС“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"