ЕК оповестява годишните доклади за върховенството на закона

Европейската комисия ще оповести годишните доклади за върховенството на закона за страните членки. По време на представянето на доклада за България миналата година еврокомисарят за прозрачността и ценностите Вера Йоурова обяви, че Комисията предприема стъпки за окончателното прекратяване на Механизма за сътрудничество и проверка за страната ни, което стана през септември.

Според доклада от 2023 година в България все още липсват достатъчно на брой окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта. В него се твърди, че страната ни не е изпълнила голяма част от препоръките в предходния доклад и по тази причина новите са до голяма степен повторение на предишните, припомня БНР.

Продължава да предизвика безпокойство формирането на Висшия съдебен съвет, има и риск от политическо влияние върху работата на Инспектората към него. Бави се и назначаването на редица независими органи.

Еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс отбеляза, че при непрекъснати избори е много трудно да се прокарат различни закони и реформи в парламента.

В доклада бе записано също, че България е след страните членки с много висок риск от концентрация на медийна собственост. Тревога буди и липсата на ясна законодателна рамка, която да гарантира прозрачността при разпределянето на държавните реклами.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"