ЕК улеснява гражданите в подаването на сигнали за нарушения на антитръстовото законодателство

Европейската комисия въвежда нов инструмент, улесняващ гражданите да сигнализират за нарушения на антитръстовото законодателство, като същевременно запазват анонимността си.

Антиконкурентните практики като съгласуването на цени или на тръжни оферти, недопускането на продукти до пазара или неоснователното изключване на конкуренти и др., могат да причинят огромни щети за икономиката на Европа. Поради тези практики на клиентите може да бъде отказан достъп до по-широк избор от стоки и услуги на разумни цени, те могат да задушават иновациите и да накарат дружества да прекратят дейността си, предаде пресслужбата на Европейската комисия за България.

„Ако хората са засегнати от търговски практики, които според тях са неправилни, те могат да допринесат за тяхното прекратяване. Вътрешната информация може да бъде мощен инструмент, който да помогне на Комисията да разкрива картели и други антиконкурентни практики. С нашия нов инструмент е възможно да се предоставя информация при запазване на анонимността. Информацията може да допринесе за успеха на нашите разследванията бързо и по-ефикасно в полза на потребителите и икономиката на ЕС като цяло“, заяви Комисар Маргрете Вестегер, която отговаря за политиката в областта на конкуренцията.

Досега по-голямата част от картелите биваха разкривани чрез програмата на Комисията за освобождаване от глоби и намаляването на техния размер, която позволява на предприятията да сигнализират за собственото си участие в картел в замяна на намаляването на наложената им глоба.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"