Екатерина Захариева: Арабската пролет се превърна в арабска зима

Външният ни министър се срещна с председателя на Венецианската комисия към Съвета на Европа Джани Букикио

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева обсъди перспективите за мирен политически процес в страните от Северна Африка, някои от тях преживели т.нар. Арабска пролет, с председателя на Венецианската комисия към Съвета на Европа Джани Букикио, който е на посещение в София. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Арабската пролет се превърна в арабска зима за повечето от страните“, заяви Екатерина Захариева.

По повод ескалацията на гражданския конфликт в Либия тя и Джани Букикио бяха единодушни, че трябва да бъде намерен мирен изход от ситуацията. „Либия е много важна за нас, защото е близо до Европа“, подчерта Екатерина Захариева.

Европейският съюз и държавите-членки, включително България, призоваха всички страни в конфликта в Либия незабавно да спрат военните действия и да подновят политическия диалог, защото ескалацията на ситуацията около столицата Триполи застрашава цивилното население, включително мигранти, бежанци, и пречи на водения от ООН мирен процес.

Джани Букикио разказа, че няколко пъти е бил в Триполи в опит Венецианската комисия да подпомогне Либия в написването на нова конституция, както и в сътрудничество с ЕК и ООН да подпомогне за написването на нов избирателен закон. „Ние сме готови да осигурим помощ, ако има възможност за сътрудничество“, заяви Букикио.

Екатерина Захариева изрази надежда за стабилизиране на ситуацията и в Алжир, където Венецианската комисия планира през есента на организира конгрес на конституционните съдилища.

Тя подчерта, че Европейският съюз трябва да бъде по-активен на полето на външната политика, защото плаща висока политическа и икономическа цена за това, което се случва в Близкия изток, Северна Африка. „Европа трябва да бъде по-активна, ние сме икономически гигант, но политическо дете, защото е много трудно да вземем единно решение“, каза външният ни министър.

По повод състоянието на правосъдната реформа в България Екатерина Захариева подчерта усилията и напредъка на страната ни в тази посока. „Продължава работата по прилагането на някои от препоръките в независимия анализ на структурния и функционален модел на Прокуратурата“, изтъкна вицепремиерът.

Джани Букикио оцени напредъка на България в правосъдната реформа и благодари лично за приноса на Екатерина Захариева като министър на правосъдието през 2015-2017 г. Именно по време на нейния мандат в София, през април 2016 г. ,беше организиран и Съвет на министрите на правосъдието от Съвета на Европа .

В срещата участва и Филип Димитров, съдия в Конституционния съд и представител на България във Венецианската комисия, както и главният секретар на КС Валентин Георгиев.

Венецианска комисия – Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган, създаден към Съвета на Европа. Основните сфери на работа на комисията са в областта на демократичните институции и фундаменталните права, конституционното право, избори, референдуми, политически партии.

Джани Букикио е избран за председател на Венецианската комисия при създаването й през 2009 г. и от тогава е преизбиран на ръководния пост четири пъти. В България той е по покана на Конституционния съд. Утре ще бъде гост на тържественото открито заседание на Конституционния съд във Велико Търново, посветено на 140 г. от приемането на Търновската конституция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"