Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите ни за еврокомисар (обзор)

България получава ресор “Регионална политика”

По-голям шанс има кандидатът на ЕНП - представителката на ГЕРБ, смята Петър Витанов, бивш евродепутат от БСП/ПЕС

Премиерът Главчев благодари на всички партии за “сериозното отношение”

Официално - Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш министър на правосъдието и на външните работи, и Юлиян Попов, бивш министър околната среда и водите в кабинета “Денков”, излъчен от ППДБ, са двете кандидатури на България за европейски комисар.

Както “Труд news” вече писа, почти сигурно България ще получи ресор “Регионална политика” в новата Еврокомисия, оглавявана отново от Урсула фон дер Лайен.

“Взехме решение да номинираме за еврокомисар Екатерина Захариева и Юлиян Попов. Искам да благодаря на парламентарните групи за сериозността по този казус. Решението ни беше трудно”, обяви решението на правителството премиерът Димитър Главчев. И благодари на всички партии в НС за “сериозното отношение”. Кандидати имаше от ДПС - Искра Михайлова, от “Възраждане” - Виктор Папазов, от БСП - Драгомир Стойнев и Цветелина Пенкова, както и от ИТН - Велислава Петрова. В четвъртък пък президентът Румен Радев призова МС да излъчи две жени, за да не бъде “предизвестен” изборът поради вече запълнената квота от мъже в ЕК.

“Еврокомисарят е бил коментиран между Фон дер Лайен и Борисов или Главчев. И смятам, че е имало фаворизиране на кандидата на ГЕРБ, може да кажем, че Захариева има “пол позишън”. Но изслушванията могат да протекат и по не особено лицеприятен начин”, коментира бившият евродепутат от БСП/ПЕС Петър Витанов.

Кандидатите ни за европейски комисар:

Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм

Екатерина Захариева е народен представител от групата на ГЕРБ-СДС. Родена на 8 август 1975 г. в Пазарджик, завършва езикова гимназия в родния си град, а след това дипломира “Право” в Пловдивския университет. В първия кабинет на премиера Бойко Борисов е назначена за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. С избора на Росен Плевнелиев за президент през 2012 г. Захариева става негов главен секретар. От март до май 2013 г. е служебен вицепремиер и регионален министър в кабинета на Марин Райков. През 2014 г. заема същия пост и при служебното правителство на Георги Близнашки. След това се връща на позицията си в президентството, докато в края на 2015 г. е избрана за правосъден министър във втория кабинет “Борисов”. При третото управление на ГЕРБ е министър на външните работи. “Винаги съм изпълнявала задълженията си с професионализъм и при строго спазване на закона”, заяви Екатерина Захариева. “Ще продължа да го правя и сега като кандидат, както и занапред във всяка моя бъдеща роля”, добави тя.

Всички ресори могат да бъдат много силни, зависи от комисаря

Юлиан Попов e роден на 21 септември 1959 г. в София. Започва професионалната си кариера като журналист, писател и преводач, а през 1994 г. емигрира в Лондон, като в последствие получава и британско гражданство. През 2013 година е назначен за служебен министър на околната среда и водите в кабинета на Марин Райков. От 6 юни 2023 г. до 9 април 2024 година отново заема поста на екоминистър, този път в кабинета на Николай Денков по време на съвместното управление на ППДБ, ГЕРБ и ДПС. До встъпването си в длъжност в последното редовно правителство е бил председател на Европейския институт за ефективност на сградите (BPIE). Бил е посланик на добра воля на България за политиката в областта на енергетиката и климата.

“Приемам го като предизвикателство и мисля, че сме много добра двойка”, заяви Юлиян Попов.

“Смятам, че всички ресори могат да бъдат много силни, защото зависи много от комисаря, защото зависи как той ще ги формулира и как ще ги изкара напред”, заяви Юлиян Попов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"