Екатерина Захариева: Предвижда се създаването на Национална служба за възпитателна подкрепа

"Предвиждаме създаването на Национална служба за възпитателна подкрепа, която ще бъде правоприемник на сега съществуващата Централна комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни." Това заяви министърът на правосъдието Екатерина Захариева, по време на пресконференция в Министерски съвет, на която бе представен нов пакет законодателни промени в областта на детското правосъдие, предаде "Фокус".

„Предвидено е тази служба да бъде към министъра на правосъдието, ще осъществява методическата дейност – ще приема стандартите за създаването на службите за възпитателна подкрепа към общините, които ще са основните служби, осъществяващи новите мерки”, обясни министър Захариева и допълни, че новата Национална служба за възпитателна подкрепа ще има и контролни функции.

Министър Захариева обясни, че по закон в специализираните домове за деца, извършили престъпление, само малка част от присъдите се определя в срок.

„Въпреки че в закона изрично е предвидено, че трябва да се определи срок, само за малка част от присъдите е определен срок. По закон максималният срок, за който децата могат да пребивават там, е 3 години, но имаме данни, че той често се удължава. Със закона, който предлагаме, максималният срок може бъде само 1 година, като има задължение на всеки 3 месеца да се прави преценка от педагозите и социалните работници за индивидуалните развитие на всяко дете. Т.е на всеки 3 месеца трябва да се прави преценка дали е необходимо детето да остане в този център, който е пак казвам, че ще бъде крайна мярка”, уточни министър Захариева.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"