Екзотични птици от цял свят отглеждат ветеринари

Студенти ще стажуват в птичия рай

Жълточелата амазонка Рони посреща с оперни арии гостите на най-голямата в Европа колекция от водни птици, фазани и папагали

Сто вида екзотични птици отглеждат семейството ветеринарни лекари Мирослав и Валентина Кожлееви от Сливен. Колекцията им от водни птици, фазани и папагали е най-голямата в Европа, съобщиха от Тракийския университет в Стара Загора. Д–р Кожлееви са бивши възпитаници на престижното висше училище, завършили са през 2002 година. Над две десетилетия по – късно те ще обучават свои бъдещи колеги. Очакват на стаж студенти от ветеринарно-медицинския и от аграрния факултет от ВУЗ-а в Града на липите.

„Птичият рай“ на д-р Кожлееви се намира в Сливен. Заема площ от 3 дка собствена земя в подножието на Сините скали. Това удивително място е достъпно за посетители, но засега е по - известно сред чужденците, отколкото у нас. Всички птици са купувани от различни географски точки из целия свят. Сред тях има и представители на застрашени видове, вписани в Червената книга. Такива видове са червеногушата гъска, както и гъската „Ориноко“, която двамата първи развъждат в България. Засега никой друг, освен тях, не притежава и исландски потапник. Кожлееви са отлични познавачи и на вида „бронзовокрила патица“, за който също се грижат. Птицата е известна още като „кучешка“ заради наподобяващия на кучешки лай крясък, който издава. Гордост в колекцията са още синьокрилата гъска от Етиопия, патиците мандарини и каролини. Сред перлите в короната е и австралийският ангъч. Птицата е специален символ на континента - държава, изобразен върху националните монети.

Мирослав и Валентина Кожлееви са собственици на модерна Клиника за дребни животни в Сливен. През деня лекуват четириноги домашни любимци на стопани от града и региона. А след работното ежедневие потъват в цветовете и звуците на красивия рай, който са създали с много труд, въображение и с мечтата да го превърнат в неповторим кът - единствен по рода си парк за птици в страната. Интересна подробност за посрещането на студентите – стажанти от Тракийския университет е, че ще звучат арии от известни опери. Музикалната класика е запазена марка за уникалната колекция от екзотични пернати, защото изпълнител е ... жълточелата амазонка Рони - закачлив, любопитен папагал, превърнал се в незабравима атракция в „Птичия рай“ в Сливен.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Росица Николова, кореспондент на "Труд" в Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"