Експерт: Енергийните напитки и прахчета могат да предизвикат зависимости

Енергийните напитки и прахчета могат да предизвикат зависимости. Това коментира експертът по зависимости Желяз Турлаков в ефира на БНТ.

Певицата Диона е емблематично лице. Аз не знам какъв е ефектът, който се търси - не е социален или здравен, по-скоро рекламен. Намирам го за неетична, за неморална и негативна реклама, послание, каза още той. 

Няма безвредни субстанции, категоричен бе експертът.

По думите му в държавата липсват органи и комисии, които да взимат отношение по този въпрос. "Деца на 12 години използват подобни вещества, типът вещества са различни, начинът на употреба е различен. Въпросната реклама е излишна", добави още Турлаков.

Още през юли в страницата "Наука и критично мислене" във Facebook е направен анализ на продукта, който рекламира Диона. Според него приемът на кофеин чрез смъркане е по-неефикасен от нормалното пиене на кафе. 

"Проблемът е, че обещанията в сайта на продукта са несъстоятелни - бърз, мигновен, светкавичен прилив на енергия. Оказва се например, че в лабораторни условия абсорбцията на малки количества кофеин чрез вдишване е до 72 по-слаба в сравнение с приема по орален път (чрез пиене на напитка). Разбира се този продукт не е някаква иновация за България. Още преди повече от 10 години такъв се появява на западния пазар под търговското име AeroShot. Отново и при него проблемът е при усвояването... Оказва се, че при шмъркането на стимулиращия AeroShot  се постига едва 80.3% от биоеквивалентността на стимулантите при пиене на обикновено кафе",пишат те и отбелязват, че има проблем с безопасността, тъй като никой не знае какво ще се случи, ако някой приеме всичките дози в опаковката наведнъж. 

"Не се правете на наркомани. Ако искате кофеин, пийте кафе като нормалните хора", призовават от "Наука и критично мислене."

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"