Експерти за старта на предизборната кампания пред “Труд news”: ГЕРБ се откъсва, дребните напират

Социологическите данни за септември сочат категорично първо място за партията на Бойко Борисов

7 или 9 формации влизат в 51-вия парламент

Ясна тенденция се очертава на старта на предизборната кампания за изборите на 27 октомври - първа политическа сила, откъсваща се от останалите партии, засилили се към парламента, е ГЕРБ-СДС. Това коментираха пред “Труд news” политолози и социолози.

Те отбелязаха, че раздробяването на формации, както и очакваната ниска избирателна активност чертаят Народно събрание със седем основни играчи, плюс възможност за още две дребни партии.

Данните на социологически агенции на прага на кампанията сочат ГЕРБ-СДС за първа политическа сила в новия 51-ви парламент. Според проучване на “Алфа Рисърч” (виж графиките) втори са ППДБ, следват “Възраждане”, АПС, БСП, “ДПС-Ново начало”, ИТН. Изследването на “Тренд”, което ще бъде официално публикувано днес, също отчита ГЕРБ-СДС като първа политическа сила в евентуален седемпартиен кабинет. Не се изключва възможност и за 9 партии над 4% бариера, съобщи пред “Труд news” Евелина Славкова, социолог и политически анализатор от Изследователски център “Тренд”.

“Отчитаме, че ГЕРБ запазва първата си позиция. Съответно с разлика, бих казала забележителна, от партията, която е на второ място, и, разбира се, с всички останали партии. Но пак е важно да се подчертае, че това не се дължи на някаква силна, огромна мобилизация при ГЕРБ, а по-скоро раздробяването при останалите политически партии дава възможност на ГЕРБ да изпъкне на фона на политическите партийни неразбории”, анализира Славкова.

По думите ѝ до края на изборния ден на 27 октомври ще бъде трудно да се определи колко политически сили ще влязат в НС, какви ще са резултатите им с точност и каква ще бъде подредбата - тоест кой ще бъде втори, трети, четвърти и т. н.

“През годините назад сме имали момент, в които усещането е, че предизборната кампания няма огромно значение - картината е изглеждала някак подредена. Докато сега кампанията има огромно значение”, посочи социологът.

Според политолога доц. Татяна Буруджиева кампанията ще бъде много трудна за партиите. Пред “Труд news” тя посочи, че ясно се очертава тенденция, която може да се проследи на трети поредни избори, а именно, че единствената по-голяма и стабилна партия е ГЕРБ.

“Виждаме, че ППДБ на практика започват да реализират тенденция на потъване, защото изравняването им с “Възраждане”, които също устойчиво и по малко вдигат своя резултат, говори за това, че при тях тенденцията е да вървят към второто място. И то не за друго, а защото ДПС се разцепи. Ако сега съберем техните резултати, те също биха били втора политическа сила”, посочи доц. Буруджиева.

Според нея сега е все по-важно какви грешки ще се направят и дали някоя от малките партии ще съумее да бъде агресивно интересна, за да пробие за място в парламента.

“Алфа Рисърч” с данни на старта за предстоящите седми предсрочни избори през октомври

Седемпартиен парламент, битка за второто място

На старта на кампанията се очертават 7 партии и коалиции с потенциал за присъствие в новия парламент. Още една или две политически сили могат да акумулират полезен вот, който в значителна степен ще дойде не от привличането на нови избиратели, колкото от периферията на настоящите “големи” политически сили. Това сочи изследване на “Алфа Рисърч”, проведено в периода 18-24 септември 2024 г. и реализирано със собствени средства. Направено е сред 1000 пълнолетни граждани от страната чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

На старта на кампанията ГЕРБ отново се позиционира като първа политическа сила (23.9%). След разпада на ДПС в битката за второто място влизат ПП-ДБ (14.4%) и “Възраждане” (14.2%).

30-31% от имащите право на глас заявяват готовност да гласуват, което е спад с около 3 процентни пункта спрямо юнските избори.

Какво позна и какво не същата агенция на предишните избори на 9 юни

Шест формации били на прага на 50-ото НС

Шестпартиен парламент, в който не влиза “Величие”, са прогнозирали от “Алфа Рисърч” при старта на предишната предизборна кампания за изборите на 9 юни.

Изследването тогава е проведено в периода 25 април - 2 май 2024 г., със собствени средства, сред 1000 пълнолетни граждани на страната. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

Освен, че не отчитат последния успял да мине бариерата за НС, “Алфа Рисърч” през юни дава второ място на ППДБ, които според окончателните резултати стават трети, а мястото им се заема от ДПС. Резултатите за “Възраждане”, БСП и ИТН са относително сходни с окончателно обявените от ЦИК след това.

Прогнозират и че избирателната активност ще е около 40% от пълнолетните граждани, или приблизително 2 млн. и 600 хил., а тя по ЦИК е 34.41%.

Окончателни резултати на ЦИК

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Екип на Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"