Екстрадират в САЩ варненец, разследван за крупни онлайн измами

Делото бе прекъсвано два пъти заради фалшиви анонимни сигнали за бомба

Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 48-годишен жител на морската столица, когото властите в САЩ издирват по обвинение за крупни онлайн измами, чрез които са източени милиони долари държавни пари. Наказателното дело е от края на 2019 г., а искането за екстрадиция е на Районен федерален съд в Източен район на Ню Йорк. Българинът е обвинен за седем престъпления, повечето от които са наказуеми по щатския Федерален кодекс с до 20 г. затвор. Сред тях са извършване на измами по електронен път в съучастие с други лица, кражба на държавна собственост и на самоличност, заговор за пране на пари.

Варненецът извършил деянията от февруари 2014 г. до ноември 2016 г. по интернет. Той участвал в престъпна група, която се възползвала от недостатъците на програмите за отдалечен достъп на фирми, изготвящи данъчни декларации за доходи в САЩ. С откраднати номера на социални осигуровки и дати на раждане варненецът и съучастниците му подавали фалшиви данъчни декларации, като получавали възстановяване на данъци чрез превод в дебитни карти. Така, според ФБР, успели да източат над 3 млн. долара държавни средства.

Разглеждането на делото бе прекъснато два пъти заради подадени анонимни сигнали за поставени взривни устройства в сградата на съда. Проверка установи, че те са фалшиви и заседанието в крайна сметка приключи с решение.

Мъжът заяви, че не се отказва от принципа на особеността – не може да бъде съден за други престъпления, освен за тези, за които се иска екстрадирането му. Защитата му призова да не бъде предаван на щатските власти с обяснението, че условията в затворите отвъд Океана били нечовешки и с мотива, че в посочения в искането период варненецът не е бил в САЩ. Стана ясно, че той е пребивавал там по-рано. През август 2009 г. е бил арестуван за измама с карти за достъп. По-късно бил освободен от ареста под гаранция и напуснал страната.

Тричленният състав на съда отхвърли довода на защитата, като посочи, че са в искането за екстрадиция са приложени достатъчно документи и факти, свързани с извършените от нашенеца престъпления. Отчетено бе още, че няма доказателства за нечовешко отношение в американските затвори. Мъжът е вменяем и може да носи наказателна отговорност, сочат резултатите от назначена експертиза. Тъй като страда от заболявания, магистратите уважиха предложението на варненския затвор той да бъде настанен в болницата за лишени от свобода в Ловеч.

Решението за екстрадиция може да се обжалва в 7-дневен срок пред Варненския апелативен съд.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"