Ел Маестро - новият треньор на "Армията"

Ел Маестро е призван да върне шампионската титла в музея на ЦСКА!

Клубът се спря на едва 35-годишен специалист, който навсякъде сравняват с вундеркинд. Нестор Йестич е родом от Белград, но реално е жител на света. След като през миналия сезон стана шампион на Словакия със „Спартак“ (Търнава), сега подписа двегодишен договор с ЦСКА.

Историята на Ел Маестро, както го наричат всички, е наистина уникална. Още на 8 години получава стипендия, за да учи в Лондон. По-късно кандидатства за британски паспорт и властите го одобряват. Като поданик на кралица Елизабет II вече има много по-голям замах, за да развие мечтите си. Като англичанин по-лесно обикаля европейските си дестинации. Нали Албиона е родината на футбола.

Само на 15 години Нестор решава, че ще бъде треньор по футбол. Първата му работа е в „Уест Хем“. Назначен е като технически треньор. Йестич хвана окото на скаутите на „чуковете“ заради работата с децата на тим от предградията на Лондон. Брат му Никон също е бил наричан вундеркинд. Така двамата решават да сменят фамилното си име през 2002 година и вече по паспорт са Ел Маестро.

„Защо си смених името – пита се сам Нестор. - Когато си на 25 години, мислиш по един начин. Не знам защо съм правил различни неща. И Юп Хайнкес да попитате какво е казал преди 10 години, едва ли ще може да ви обясни.“

Тогава цялото семейство се мести във Виена. Но месец по-късно Нестор е поканен от „Ювентус“, където работи под контрола на Марчело Липи. Две години продължава службата му като технически треньор в „Старата госпожа“, преди да се завърне във Виена. Първото му австрийско начинание е като наставник на юношите на гранда „Аустрия“.

Заедно с брат си Ел Маестро отива във „Валенсия“ през 2004 година, а от 2006-а е помощник-треньор на втория тим - „Валенсия Местая“, където миналия сезон работи и Любо Пенев.

Качествата на младия талант хванаха окото на „Шалке“. Първоначално той е представен с оригиналната си фамилия Йевтич, защото германците не можели да разберат как така ще се казва Ел Маестро. Журналисти и фенове не спирали да задават въпроса: „Как така асистент на Мирко Сломка ще е 23-годишен човек? От къде е той?“

На 13 април 2008 година „Шалке“ уволни целия щаб заради слаби резултати. След два сезона Сломка взе Ел Маестро със себе си в „Хановер“ Освен като асистент етническият сърбин бе и технически треньор. Тандемът се премести в „Хамбургер“ през 2014 година.

И днес Ел Маестро има картотека в в седмодивизионния „Блау Вайс“ (Холабрунд) от Австрия. На 1 юни 2014 година изиграва единствения мач в кариерата си там – загуба с 3:5 от „Райфайзен Енцерсфелд“.

Австрия се превръща в една от любимите страни за Нестор. Така в началото на сезон 2016/2017 той е поканен от Торстен Финк за помощник в „Аустрия“ (Виена). След само два месеца работа клубът удължава договора му с още една година. Само че Ел Маестро вече е истински Маестро и не върви да работи само като асистент. Така се стига и до най-гръмкото постижение в кариерата му. Словашкият „Спартак“ (Търнава) покани Нестор за треньор, а брат му – за асистент. Още в първия сезон за първи път стана шампион на страната.

Семейството на Ел Маестро продължава да живее във Виена. Това е и една от причините твърде лесно да се разбере със „Спартак“. Търнава е на час и половина път с кола от австрийската столица. Сега статутът няма да се промени – има по няколко полета между София и Виена дневно, които ще отнемат същото време.

Заради работата му в края на миналата година Ел Маестро получи предложение да поеме „Щурм“ (Грац). Но реши, че трябва първо да изпълни мисията си. „Титла със „Спартак“ е равносилна на титла с „Шалке“, възкликна треньорът след успеха. Факт – тимът от Търнава е на пето място по бюджет в словашката лига. Далеч зад грандове като „Слован“ (Братислава) и „Кошице“.

 

Цел №1 – да спечели Шампионската лига

Титла в Шампионската лига – това е детската мечта и сегашна цел на Нестор Ел Маестро. В много интервюта сърбинът с английски паспорт твърди, че скоро ще заработи в една от големите европейски лиги. А желание, но не само на сън, е да стъпи на европейски връх. За първи път го казва публично, когато е на 25 години.

ЦСКА очевидно трябва да е още един трамплин за Ел Маестро по пътя към славата. Никъде освен във Виена той не притежава имот. Сега направи лек завой в пътя, който чертае още от 8-годишно дете – новият му отбор не е от страна, където се говори немски. Но пък ще му помогне родният сръбски. Нестор е полиглот в истинския смисъл на думата – говори свободно английски, немски и испански. С други думи – няма да има езикова бариера на „Българска армия“.

 

За него

ЦСКА ще е трамплин

Нестор е поредното доказателство за сръбска школа. Наш кадър, който взе най-хубавото от Англия, Германия и Испания. Предложих го на “Спартак” (Търнава) и той не ме изложи. Мисля, че ЦСКА направи много мъдър ход с Ел Маестро. Това ще е трамплин в кариерата му, която тепърва започва. Амбициите му наистина са огромни. Познанията – също. Очаквам голямо бъдеще за него.

Любко Петрович, еврошампион от 1991 година с “Цървена звезда”

 

Всичко разбира във футбола

Нестор е момче, което всичко разбира във футбола. Поставил си е за цел да води велик европейски клуб и съм сигурен, че ще го направи. Имаше много съмнения у хората, когато го привлякох в щаба си, но той се оказа верен ход. Фантастична работа ми свърши. Сигурен съм, че тепърва футболът ще говори за него.

Мирко Сломка, бивш треньор на “Шалке”, “Хамбургер” и “Хановер”

Работохолик, избягал от Сърбия

35-годишен британец направи “Спартак” (Търнава) за първи път шампион на Словакия. Феновете на отбора са полудели по него. В страната вече го сравняват с Пеп Гуардиола. Досега “Спартак” се задоволяваше просто да играе в европейските турнири. Но никога не се стремеше да е шампион. Със странната фамилия Ел Маестро отборът получи манталитет на победител. На 8 години Нестор Йевтич избяга с родителите си от войната в Югославия и се премести в Англия, без да знае нито дума на езика. Почувствал се британец, първо мислел да смени името си на Джон Смит. След това станал Ел

Маестро.

Анализ на английския вестник “Гардиън”

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Боян Бойчев

Този уебсайт използва "бисквитки"