Електрическа суперкола

Наследник на династията Порше започва да произвежда електромобили

Цената е 200 хиляди евро

Apple, Amazon и Google са най-успешните млади компании, чиято история започва в гараж. Швейцарският стартъп Piech Automotive има амбицията да бъде следващата такава фирма. Тя подготвя електрическа спортна кола, която трябва да излезе на пазара през 2024 г. и да конкурира лидерите в този сегмент Tesla и Porsche.

Първите прототипи от електрическото купе Piech GT вече въртят километри в изпитания по пътищата. Автомобилът се появява на асфалта само две години, след като компанията се представи на масовата публика на изложението в Женева през 2019-а с концептуален електромобил.

“Двигател” на този проект е Антон Пиех, син на бившия голям шеф на концерна Volkswagen - Фердинанд Пиех, а също така и внук на Фердинанд Порше. Той събира екип от опитни инженери и дизайнери, като превръща стария бункер номер 13 на летището в Цюрих в своя централа. За много кратко време от чертежите се ражда реална кола, която има всички изгледи скоро да излезе и на пазара.

В момента Антон Пиех преговаря с водещи производители на компоненти и превозни средства като Magna и Valmet за бъдещото сглобяване на серийния модел Piech GT. Електромобилът ще бъде пуснат с крайна цена около 200 000 евро и много атрактивни динамични показатели. Общото тегло ще бъде под 1800 кг. Батерията е интегрирана в централния тунел и се зарежда на 80 процента само за 5 минути на обикновена бърза станция.

Задвижващата система върти четирите колела и се състои от три електрически двигателя - един отпред и два отзад. Общата мощност на пакета е 450 киловата (611 конски сили). Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 3 секунди, а от 0 до 200 км/ч - по-малко от 9 секунди.

След пускането на купето Piech GT амбициите на Антон Пиех са да лансира още два модела с идентична електрическа задвижваща система - SUV и лимузина.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ангел Виденов

Този уебсайт използва "бисквитки"