Електрически камион с три големи батерии

Mercedes пуска влекач с пикова мощност 600 киловата

Водачът работи в тиха кабина без вибрации

Ще свърши ли скоро дизеловата ера за тежкотоварните камиони? Конструкторите на Mercedes са готови да дадат положителен отговор на този въпрос с новия електрически влекач eActros 600, който трябва да бъде пусна до края на годината. Вече има 1000 сигурни поръчки за него и още много заявки за покупка от бизнес компании. От Mercedes са категорични, че технологията е готова, но инфраструктурата още не е, защото липсват точки за зареждане на камиони с достатъчно място за паркиране.

Електрическият влекач може да тегли композиция с общо тегло 42 тона и не се затруднява с ускорението.

Влекачът е дълъг 17 метра, а при пълно натоварване цялата композиция тежи 42 тона. Той разполага с три батерии с общ капацитет за съхранение на енергия от 621 киловатчаса. За разлика от литиево-йонните батерии при леките коли, тук батериите са литиево-железни фосфатни, които са по-издръжливи. Защото един камион трябва да издържи поне 1,2 милиона километра и да функционира перфектно най-малко 10 години. Двата електрически мотора, интегрирани в задната ос, имат постоянна мощност от 400 киловата и пикова мощност от 600 киловата. Електрониката ограничава максималната скорост на движение до 90 км/ч.

Все още липсва подходяща инфраструктура за зареждане на батерии на камиони.

Комфортът за водача е в пъти по-голям в сравнение с дизелов камион. В кабината е тихо, няма шумове и вибрации, водачът работи в много спокойна атмосфера и седи върху седалка с въздушен амортисьор. От волана той може да регулира степента на рекуперация на енергия при спиране, която може да е толкова интензивна, че да укроти гиганта почти до пълен покой без натискане на спирачния педал.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"