Ели Скорчева – От чистачка до звезда

Актрисата Ели Скорчева продължава триумфалното си шествие по фестивалните сцени за съвременно кино. Тези дни стана известно, че тя ще получи голямата награда за цялостен принос към киното на фестивала „Златна липа“ в Стара Загора. Призът ще ѝ бъде връчен в деня на откриването на 11-ото му издание – 1 юни, съобщи Магдалена Ралчева, режисьор и създател на „Златна липа“.

С ролята на пенсионираната учителка Блага, влязла в схемата на „ало-измамниците“, Ели Скорчева се завърна на екран след 30-годишно отсъствие. Главната роля във филма „Уроците на Блага“ на режисьора Стефан Командарев ѝ донесе куп наши и международни награди.

Миналото лято лентата беше отличена с „Кристален глобус“ на кинофестивала в Карлови Вари, Чехия, а Ели Скорчева спечели приза за водеща женска роля. В края на октомври 2023 г. филмът, определен от неговия режисьор като „социален трилър“, донесе на създателите си Голямата награда на журито на Международния филмов фестивал в Рим в категорията „Конкурс за прогресивно кино – визии за света на утрешния ден“.

Лентата бе оценена високо и от родните кинокритици. Преди броени дни – на 16 май – „Уроците на Блага“ получи наградата „Васил Гендов“ на Съюза на българските филмови дейци за най-добър филм, а Ели Скорчева – приза за най-добра главна женска роля.

Животът на самата актриса е изпълнен с превратности, подобно на филмов сценарий. Тя завършва техникум по строителство и архитектура, след това е приета във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. След първи курс напуска театралния институт, защото смята, че не ги учат на това, което трябва. Все пак се връща и се дипломира през 1977 г. в класа на Надежда Сейкова. Години по-късно завършва мениджмънт и маркетинг на застрахователния бизнес. Първата ѝ изява на екран е в поредицата „Синята лампа“, но истинският успех идва с ролята на Вероника в 3-серийната телевизионна драма „Адаптация“ (1979) на режисьора Въло Радев. Следват участия в „Търновската царица“, „Константин Философ“, „В името на народа“, за да стигне до другата си голяма роля – Тони в „Ева на третия етаж (1987). Впечатляващо е и участието ѝ в „Мадам Бовари от Сливен“ (1991).

Актрисата се снима в българското кино до 1992 г., когато за последно се появява на екран във „Вампири, таласъми“. Тогава тя е на 45 години. Решава да се оттегли, защото вижда, че режисьорите предпочитат млади актриси. „С филмите приключих веднага, щом излязох от подходящата възраст. Киното е чудовище, което яде млади тела и лица", казва Ели Скорчева.

Тя се впуска в застрахователния бизнес, но дружеството, в което заема ръководна длъжност, се оказва пирамида, която освен всичко използва лицето на актрисата за реклама. След ликвидацията му неуспялата бизнесдама известно време е безработна. Тъй като е завършила строителен техникум, постъпва в софийския клон на пловдивска строителна фирма като офис мениджър. Там се занимава и с административна работа, и със счетоводство. В един момент се принуждава да работи дори във фирма за поддържане на обществени сгради. Не е точно чистачка, а супервайзър, което не е много по-различно, защото работи наравно с чистачките.

Интригуващи думи казва Ванга на Ели Скорчева: „На стари години златни ключове ще носиш“. Пророчицата не пожелава да обясни повече. Дали предсказанието ѝ е свързано със сегашния успех на актрисата, не се знае, а самата Скорчева още не приема, че е на „стари години“, защото на 8 март навърши 70.

 

Оставя ярка следа в българското кино

Винаги много съм харесвала Ели Скорчева и съм имала удоволствието да я снимам в своя студентска работа. Както знаем, тя от 30 години не се снима в голямото кино - за мен това е истинско ощетение и се радвам, че тя триумфално се завърна с “Уроците на Блага”. Няма нищо по-хубаво от това фестивалът “Златна липа” да връчи голямата си награда на една актриса, която е оставила толкова ярка следа в нашето кино с прекрасните си роли в “Търновската царица”, “Ева на третия етаж”, “Дом за нашите деца”, “Адаптация”, “Мадам Бовари от Сливен” и в много други филми и сериали. Ели Скорчева е актриса, която определено е в А-листата на талантите в българското кино.

Магдалена Ралчева, режисьор и създател на "Златна липа"

 

Ще печели още награди

Ели се върна по триумфален начин. Тя ще печели още награди. Когато мина премиерата в Карлови Вари (3 юли 2023 г. – б.р.), цялата зала 10 минути ръкопляскаше на Ели Скорчева – тя беше обградена от хора, които изразяваха своя възторг. Имаше смисъл от тези 30 години пауза, за да се върне по този начин.

Стефан Командарев, режисьор

 

Десетки искаха да се снимат с Ели

На първо място филмът е много хубав и това беше отбелязано още след премиерната прожекция от публиката, която изключително въодушевено аплодира най-вече актрисата в главната роля - Ели Скорчева. Десетки жени искаха да се снимат с нея - тя ги беше спечелила със своята топлина, човечност и сложен драматичен характер. Филмът е важен, защото не заобикаля реалното ни съвремие, твърде актуален е и работи в съвременна проблематика. Това е филм за хората от трета възраст, най-ощетените пенсионери, които освен това са жертви и на телефонни измамници.

Проф. Божидар Манов, кинокритик

Принудена е да скъса с професията

Дълги години Ели Скорчева се грижи за възрастните си и болни родители, които почти едновременно остават на легло. Не ги дава в болница, гледа ги вкъщи. Почти не излиза, с изключение на ходенето по лекари, не се среща с колеги, не посещава премиери. С други думи – напълно скъсва с професията. Няма и пенсия, подобно на много други наши творци - заради изгорелите архиви на „Концертна дирекция“, където се съхранявали и документите на актьори след продажбата на Киноцентъра. Но роденият актьор остава такъв завинаги – доказва го Ели Скорчева с възкръсването си на киноекрана.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"