Емил Ефтимов - Адмирал с четири звезди

В началото на април адмирал Емил Ефтимов застана начело на българската армия. С указ на президента от 30 март, досегашният заместник-началник на отбраната бе назначен добави още една звезда на пагоните си и застана на върха на военната пирамида. По неписано правило, след генерали от ВВС и Сухопътни войски, наред бе морски вълк да застане начело на войската. Неочаквано обаче първата битка на новия военноначалник не бе нито по суша, нито по вода, нито във въздуха, а срещу един микроскопичен враг - пандемията.

„Поемам командването на Българската армия в обстановка на извънредно положение в страната ни поради световната пандемия с COVID-19. В настоящата ситуация да се имат за изпълнение следните два основни приоритета: запазването на здравето и живота на военнослужещите и цивилните служители и поддържането на заповяданата бойна готовност”, заяви адмиралът в първото си обръщение към войската.

Да, здравето е най-важната задача днес. Бойната готовност е другият проблем, в битката с който армията трябва да получи антитела през мандата на Ефтимов. Успешната към този момент кампания „Бъди войник” на Министерство на отбраната вдигна авторитета на униформените, но все още редиците на войската са рехави. Вероятно кризата и безработицата ще принудят стотици млади хора да се строят пред военните окръжия, но за да облекат униформите, ще са нужни реформи в министерство на отбраната, където цивилните доминират. Позицията и на началника на отбраната също не е завидна - щета, постигната от безумния „интегриран модел”, какъвто няма в нормална натовска държава, особено в този вид. В момента има нещо феодално в модела.

Може би в парламента е крайно време да преосмислят структурата на военното ведомство, което означава ясно разграничение между армия и цивилно управление, гражданска и военна експертиза.

Коронавирусната епидемия постави под съмнение и два от проектите за превъоръжаване - нови кораби, подводници и бойни машини. Изобщо няма да му е лесно на новия четиризвезден адмирал.

Емил Ефтимов е роден на 16 август 1961 г. в гр. Варна. Завършва Висшето военноморско училище през 1984 г., а през 1994 г. Военноморската академия на Руската Федерация в гр. Санкт Петербург, Русия. Обучава се във военната академия на Република Унгария, а впоследствие завършва Военноморския колеж на САЩ през 2005 г. Повишава квалификацията си с курсове за висши офицери в Училището на Главната квартира на НАТО в Оберамергау, Германия и в Колежа по отбраната на Алианса в гр. Рим, Италия.

Започва военната си кариера като командир на щурманска бойна част на фрегата и преминава всички корабни длъжности до командир на фрегата. Командва дивизион патрулни кораби и Военноморска база Варна.

През годините поетапно бива произвеждан във военни звания - от лейтенант през 1984 г. до вицеадмирал през 2016 г., когато е назначен за заместник-началник на отбраната. От 19 януари 2017 г. до 8 март същата година е временно изпълняващ длъжността „началник на отбраната”. От 28 февруари 2020 г. до назначаването му като титуляр на длъжността временно поема ръководството на Българската армия.

За отличната служба и високите професионални резултати през военната си кариера адмирал Ефтимов е награждаван с едни от най-високите отличия в наградната система на Министерството на отбраната. Сред тях са награден знак „За вярна служба под знамената” и почетен знак „Свети Георги”.

Адмирал Емил Ефтимов владее английски и руски език. Женен е, с две деца.

 

Първият български директор в НАТО

Емил Ефтимов е офицерът с най-голям опит по върховете на НАТО в страната ни. От 2011 до 2016 г. печели последователно конкурси за заместник-директор, а след това и за директор на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен щаб на НАТО в Главната квартира на НАТО, гр. Брюксел - Белгия. Адмирал Ефтимов е първият български офицер на генералска длъжност в Главната квартира на Алианса.

„Опитът ми в НАТО ми дава обективен поглед върху процесите... Искам хората да ме запомнят с инициативността във всички длъжностни нива, искам да виждам инициативни военнослужещи за вземане на ефикасни решения”, казва началникът на отбраната.

 

За него

Достоен избор

Категорично ясно е, че след като е избран за началник на отбраната, адмирал Ефтимов е едно от най-добрите лица на Българската армия. Но става въпрос за това, че в момента армията ни, въоръжените ни сили имат нужда от сериозно лидерство и от широк поглед, от силата и смелостта да осъществяват и нестандартни, подчертавам, решения и идеи. Адмирал Ефтимов е доказал такива качества. Всички погледи сега ще бъдат вперени в него и съм сигурен, че той ще оправдае очакванията. Мисля, че изборът му за началник на отбраната е един достоен избор на един достоен български офицер

Ген. Константин Попов, председател на Комисията по отбрана

 

Страхотна кариера

Невероятен избор! Имам фамилни истории с военноморския флот по линия на родословното дърво на майка ми (не случайно съм роден във Варна, моят вуйчо беше морски офицер, отличник от военно-морската академия в Рига, командир на фрегата; първи братовчед на майка ми е бил отличник на випуска във Военноморската Академия във Варна) и без да познавам лично вицеадмирал Емил Ефтимов съм чувал за него много добри неща. А кариерата му сама говори за себе си!

Владимир Каролев, икономист

 

Има стратегически поглед

Познавам го от капитан I ранг. Правеше ми впечатление, че успява да овладее критични ситуации на учения, каквито се създаваха, например на зенитно-ракетните стрелби на полигон „Шабла”. Това че мина през високи международни длъжности е предпоставка да притежава необходимия за началник на отбраната стратегически поглед не само върху развитието на въоръжените сили,, но и на националната сигурност, като цяло. Комуникативен е, което е бонус за подчинените и най-вече за представителите на медиите. Бих казал и за политиците. Смятам, че ще се справи.

Спирдон Спирдонов, военен журналист

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"