ЕНП отменя забраната за автомобили с ДВГ в ЕС

Направихме грешка, казва Манфред Вебер

Eвропейската народна партия (ЕНП) смята да обсъди още в близките дни идеята за отмяна на забраната на автомобилите с двигатели с вътрешно горене в ЕС от 2035 г. Това заяви пред “Политико” председателят на групата в Европейския парламент Манфред Вебер.

Според Вебер забраната, която е един от стълбовете на Зеления пакт, е била грешка. От ЕНП заговориха за даване на заден ход по отношение на двигателите още в началото на годината. Така партията се изправя срещу своя кандидат Урсула фон дер Лайен, която се бори за втори председателски мандат начело на Европейската комисия, която защитава яростно забраната.

Също така пред “Политико” германският евродепутат от ЕНП Петер Лизе, който е сред хората, които най-много се занимават с въпросите на климата заяви, че ще трябва да се направят корекции в регламентите. Той допълни, че и свързаните с климата регламенти трябва да съдържат по-малко ограничения.

Забраната за продажба на автомобили с бензинови и дизелови двигатели в ЕС трябва да влезе в сила от 2035 г. Решението бе взето от страните членки през март 2023 г. България бе сред страните, въздържали се при гласуването.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"