Ерата на Кристиано

Когато Кристиано Роналдо подписа с "Реал", фланелката с №7 носеше Раул Гонсалес. За феновете на "кралете" той бе идол. Рожба на клуба и легенда. Когато Раул напусна през лятото на 2010 година, бе награден като най-големия голмайстор в историята на клуба. Тръгна си с 323 гола в 741 мача. Привържениците на "Реал" не мислеха, че може да има някой с по-добри показатели.

Раул беше на 33 години, когато си тръгна от "Сантяго Бернабеу". Сега Кристиано Роналдо е на 32 г., а вече е оставил далеч зад себе си "кралския" син. Преди снощното "Ел Класико" срещу "Барселона" португалецът имаше 395 гола в 386 двубоя. С други думи - 63 попадения повече от Раул, вкарани за 355 по-малко мача.

Рожбата на "Реал" бележеше на всеки 2,29 срещи, а Кристиано го прави на всеки 0,98. Ако имаше шанс Роналдо да изиграе мачове, колкото Раул за "Реал", с този успех щеше да мине кота 700. Нека не се заричаме. Трябват му още 6 години. А през миналата подписа нов договор за 5 сезона с "Реал".

Прочетете пак цифрите! Роналдо задмина Раул с лекота и бързина. В други спортове за подобряване на подобно постижение са нужни десетилетия, а дори векове. Скоростта във футбола се увеличава с всяка година. Не подценяваме Раул. Головете му още се помнят. Но преди 15 години играта бе безспорно по-бавна от сега. Роналдо прилича на извънземно със специални умения, което е телепортирано на терена и учи хората на футбол.

Кристиано толкова много вдигна стандартите, че когато не вкара в два или три мача, по света започват да пишат за криза. По същото време преди година стартираха съмненията за футболното дълголетие за Роналдо. И дали той вече ще е полезен за "Реал" и Португалия. Контузваше се, сърдеше се. Не блестя нито в "Ел Класико", нито в мадридските дербита. Вкарваше на малките отбори, "спеше" срещу големите.

Но Роналдо е човекът, който може да те накара най-добре да си "изядеш думите". Вкара победната дузпа във финала на Шампионската лига и направи Португалия европейски първенец. След като през януари му дадоха "Златната топка", Роналдо отново "заспа зимен сън". И когато всички фаворизираха "Байерн" срещу "Реал", Кристиано излезе и вкара пет гола. Въпреки че не може да се каже, че е играл фантастично.

Нека да разгледаме попаденията му в Шампионската лига, след като първи в историята стигна кота 100. Роналдо е вкарал 47 пъти на чужд терен. Девет от головете са срещу "Байерн". Отбелязва по 10 или повече пъти във всеки от последните 5 сезона в Европа. 20 от головете му са паднали след 75-ата минута.

Роналдо може да е Супермен, но не е Суперчовек. След контузията преди Мондиал 2014 вече не е толкова бърз, не дриблира толкова успешно. Очевидно съзнава, че играта му е лимитирана в сравнение с преди, затова започна метаморфозата. В първия си сезон създаде 75 шанса за гол в 29 мача на "Реал" в Примера. През този са 25 в 24 срещи. В първия подаде 1118 паса, а сега - 646. Центриранията са 107 срещу само 29 в сравнението. А докосванията на топката са 1978 срещу 1061.

Роналдо очевидно се пази. Подобно на Серина Уилямс и Роджър Федерер в тениса иска да блесне на най-голямата сцена. Когато започна в "Реал", Кристиано играеше седмицата с №9 на гърба. Сега е деветката с фланелка №7.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"