Ердоган: Глобалните институции и организации не са предприели стъпки за предотвратяване на израелските убийства

Глобалните институции и организации не са предприели никакви ефективни стъпки за спиране на насилието в Газа и предотвратяване на израелските убийства. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, говорейки на събитие, организирано от Турско-американския национален координационен комитет (TASC) в Ню Йорк, съобщава Анадолската агенция.

„Глобалната система започна да губи цялата си ефективност и доверие. Институциите, чиято мисия е да гарантират мира и сигурността, очевидно са в състояние на морален упадък. Убийствата в Газа, които продължават вече 352 дни, отново потвърждават това“, каза Ердоган.

Ердоган отбеляза, че 30 години след Сребреница този път в Газа се извършва изключително брутален геноцид, който стана видим за целия свят.

„Към днешна дата 1,9 милиона души са били принудени да напуснат домовете си. Тези хора оцеляват в ужасни условия, без никаква инфраструктура, задоволяват се с това, което им е останало. Докато цялото това страдание продължава, за съжаление, с изключение на малка група смели хора, няма забележима реакция от властите. По същия начин глобалните институции и организации не са предприели никакви ефективни стъпки за спиране на насилието в Газа и предотвратяване на израелските убийства“, подчерта турският лидер.

Ердоган отбеляза по време на речта си, че израелското ръководство, което е възнаградено за всяко свое незаконно действие, продължава да извършва все по-брутални и нечовешки нападения. Той подчерта, че извършваният от Израел геноцид в Газа и палестинските територии застрашава мира в региона.

Ердоган посочи неотдавнашните израелски атаки срещу Ливан и съответните изявления на израелските власти като ясна проява на опити за разширяване на конфликта.

„Ние правим всичко възможно, за да спрем тази политика на окупация, завладяване и геноцид и ще продължим да го правим“, каза той, добавяйки, че Турция не остава безразлична към атаките срещу светостта и историческия статут на джамията Ал-Акса.

Ердоган подчерта, че по време на контактите си с лидерите в Съединените щати ще обърне внимание на необходимостта от засилване на натиска върху Израел за установяване на постоянно примирие.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"