Ердоган за Кипър: Единственото решение е създаването на две отделни държави на острова

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори в сряда, че единственото решение на продължаващия десетилетия спор за Кипър е създаването на две отделни държави на острова, съобщава електронното издание на в. Kathimerini.

„Никога не можем да забравим изгорените села, убитите деца и трагедиите на нашите кипърски братя“, каза Ердоган по време на заседание на кабинета на своята партия ПСР.

„Докато се извършваха тези зверства, западните организации не направиха нищо. С мирната операция от 20 юли 1974 г. Турция се намеси, за да противодейства на усилията срещу независимостта на кипърските турци. Оттогава политиките, насочени към подкопаване на тяхната воля за независимост, се засилиха“, каза той.

Ердоган повтори позицията на Анкара да се застъпва за решение с две държави, противно на резолюциите на ООН, които призовават за федерална държава.

„За съжаление от масите на преговорите не излезе решение. И ние, и кипърските турци сме уморени от предложения, основани на федерация. Изразихме ясна позицията си и още веднъж подчертахме пред света значението, което придаваме на кипърския въпрос и независимостта на Турската република Северен Кипър. Ние също така продължаваме да подкрепяме кипърския турски народ да се изправи на крака“, каза Ердоган.

В събота Република Кипър отбеляза 50-ата годишнина от нахлуването на Турция на острова, в резултат на което Турция превзе една трета от средиземноморския остров и измести приблизително 40 процента от населението му.

В същата реч Ердоган се обърна и към мюсюлманското малцинство в района на Североизточна Тракия в Гърция, което той нарече „турско малцинство“. Той подчерта, че техните въпроси са основен приоритет за Анкара.

„На нашите срещи с гръцките власти проблемите, пред които са изправени нашите етнически роднини в Западна Тракия, са начело на дневния ни ред и ние непрекъснато наблюдаваме въпроси, свързани с религията, богослужението и образованието. Ще продължим да се застъпваме за турското малцинство в Западна Тракия и извън нея“, каза Ердоган.

Ердоган говори по повод 29-ата годишнина от смъртта на Садък Ахмет, основателят на Партията на приятелството, равенството и мира, или KIEF, тъй като партията е известна с гръцкия си акроним, който насърчава мнението, че мюсюлманите от Тракия имат турско самосъзнание.

Гърция признава само съществуването на мюсюлманско малцинство в Тракия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"