Ердоган похвали турския парламент за проявената смелост по време на опита за преврат от 15 юли 2016 г.

Турският президент Реджеп Ердоган похвали смелостта на парламентаристите по време на опита за преврат на 15 юли. В реч пред сградата в Анкара тази нощ той каза, че метежниците са се опозорили с действията си и посочи, че много от депутатите са продължили да работят въпреки атаките.

Ердоган пристигна в столицата след церемониите в Истанбул по повод годишнината от метежа. Турският президент заяви: "Няма друга нация, която да е спряла танковете с юмруците си. Няма друга нация, чиито хора с тениски са се опитвали да спрат машините. Няма друга нация, която да е отивала толкова смело към смъртта. Винаги благодаря на Бога, че съм син на такава страна".

Хиляди хора се събраха, за да изслушат президента пред турския парламент, а пред сградата бяха поставени и огромни екрани. Преди това Ердоган участва в митинг в Истанбул. Там много дойдоха със знамена и плакати към моста на Босфора, наречен "Мост на мъчениците на 15 юли". В изказването си в мегаполиса държавният глава заплаши, че "ще отсече главите на предателите". Думите му предизвикаха скандирания за връщане на смъртното наказание в страната. Ердоган отново потвърди, че ако парламентът одобри закон за възстановяването му, той ще го подпише.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"