Ерик Клептън - Клептъномания

„Бавната ръка“ Ерик Клептън бързо се забърква в международни скандали с геополитически нюанси и според много свои фенове великият музикант изобщо не желае да се съобразява с дневния ред на медиите и лобитата. Сега той отново е в окото на бурята след коментар, в който отново изрази своята про-палестинска позиция и каза: „Израел управлява света. Израел движи това шоу!“. Реакциите не закъсняха, но Клептън пусна песента „Гласът на дете“ с кадри от разрушенията в Газа.

Извън скандалите Ерик Клептън остава легендарна фигура. Колекцията му от китари също е легендарна сама по себе си. Много от прочутите инструменти от години обикалят по търгове и се озовават в ръцете на колекционери срещу сочни суми. А преди време беше поставен и рекорд - китарата на Клептън „The Fool” (Глупакът) от 1964-а бе продадена за над 1,2 милиона долара на аукцион в САЩ. Тя е изрисувана по поръчка с психеделични мотиви от холандското артистично дуо The Fool. Една от легендите в рок средите е, че Клептън е получил китарата от звездата на „Бийтълс” Джордж Харисън след излизането на албума на „Крийм” от 1966 г. Fresh Cream и е неговият основен инструмент за разработване на т. нар. „женски тон”, превърнал се във влиятелен звук в историята на рока.

Великият китарист и певец редува такива новини със скандали. Преди години критикува тежките локдауни и се беше заканил, че няма да свири на места, които пускат само ваксинирани. Клептън записа нова музика и тръгна на турне, но в социалните мрежи още не могат да му простят за изказванията против „официалната партийна линия”. Почти всички световни издания отразиха коментарите му против локдауните и задължителните ваксини едностранчиво и в изцяло отрицателен ракурс.

Разгърна се координирана кампания за демонизиране и „отмяна” на Клептън. Всяка информация за него беше придружена от обвинения, че вярва в “конспирации” и разпространява “опасна дезинформация”. Дори припомниха някакви стари пиянски, представени като “расистки”, негови думи отпреди десетилетия, за да покажат, че той винаги е бил лош човек без морал.

Самият Клептън сподели в интервю, че е бил “остракиран” от близки и колеги след думите си. „Опитах да се свържа с познати музиканти. Но те вече не искат да общуват с мен. Прекъснаха контактите си едностранно. Навсякъде усещах изолацията и алиенацията, заради различната ми гледна точка”, разказа прочутият музикант. Китаристът каза, че вярва в свободата на словото и свободата на движение. “Трябва ни повече любов и доброта. Видях презрение и ярост от двете страни. Понякога попадам под кръстосания огън”, добавя Клептън. На 79 години той е направил достатъчно, за да остане в историята със своето монументално музикално наследство, което да се помни дълго след истериите и “кенсъл културата” на съвременна дигитална цензура.

Клептън е легендарен английски блус и рок китарист, певец, и текстописец с огромно влияине в творческо отношение. Преди време беше обявен за втория най-велик китарист в историята след Джими Хендрикс от списание Rolling Stone. Ерик Клептън има 18 награди “Грами” и още цяла колекция от всевъзможни отличия. Продал е над 280 милиона албума като соло артист, което го превръща в един от най-успешните музиканти за всички времена. Но славата и парите отключват личните демони - през години е добре документирана неговата дълга борба с пристрастяването към алкохол и наркотици.

Клептън е прочут със своя бурен личен живот, белязан от борбата с алкохолизма и шумните извънбрачни афери, които често са захранвали заглавията. Има пет деца от три жени - четири дъщери и един син, който през 1991-а година загива трагично на четиригодишна възраст след като пада от 53-ия етаж през отворен прозорец на апартамент в Манхатън.

Ерик Клептън посочва Мъди Уотърс, Фреди Кинг, Би Би Кинг, Албърт Кинг, Бъди Гай и други величия на китарата като лични влияния. През 2007-а пуска автобиография, в която описва Мъди Уотърс като „бащинската фигура, която никога не съм имал”.

 

Чудесен приятел още от 70-те години

Имах удоволствието да получа награда от моя добър приятел Ерик, но не бях особено официален. Той много добре знае, че имам само един костюм, който бях забравил да си взема. Но Ерик е един от малкото мъже, които обичам. Казвам това в най-добрия смисъл. Винаги е бил чудесен приятел, още от 70-те години.

Фил Колинс, музикант

 

Онлайн инквизицията тръгна по петите му

Ерик Клептън изпита на гърба си злобата на съвременните онлайн инквизитори. Той записа една песен в прослава на свободата и срещу крайните локдауни, които блокираха Великобритания по време на пандемията. Отговорът на радикалните левичари беше чудовищен. Намесиха и починалото му дете. Омразата към него в медиите беше толкова наситена, направо психарска. Този музикант стана жертва на мръсна очерняща кампания.

Джеймс Делингпол, автор и журналист

 

Отстоява правото на свободното изразяване

Много съм щастлив, че с Ерик направихме общ проект и записахме песента “Stand And Deliver”. Свободата е толкова ценна, имаме нужда от повече хора, които да отстояват правото на свободно изразяване. Той е точно такъв.

Ван Морисън, музикант

Култът към китариста

Много рок автори приписват на Клептън зараждането на „култа към китариста”. Преди години „Гардиън” пише: “Култът към китариста е централен за рок митологията. И никой не е направил повече за този култ от Клептън. Работата му с Yardbirds и Bluesbreakers вдъхновява онзи прочут графити надпис: “Клептън е Бог”.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"