ЕС връща мисията си в Афганистан

Брюксел все още не признава режима на талибаните

Присъствието ще бъде минимално

През следващите седмици Европейският съюз ще има представителство в Кабул, но това не означава, че Брюксел ще признае радикалните талибани, които дойдоха на власт в Афганистан. Това заяви Набила Масрали, говорител на ЕС по външната политика на пресконференция в Европейската комисия във вторник, предаде кореспондентът на БТА.

“Работим за осигуряване на минимално присъствие на ЕС в Кабул. Това е въпрос на седмици, а не на месеци. И това не е знак за признание”, каза тя. “Искаме да помогнем на афганистанския народ по най-добрия възможен начин”.

След идването на талибаните на власт ЕС евакуира своите представители от Кабул, включително местните служители и техните семейства.

По-късно ЕС съобщи, че възнамерява частично да възобнови дейността на службата, за да се справи с практически въпроси, без да признава властта на талибаните. През октомври “Файненшъл таймс” съобщи, позовавайки се на свои източници, че офисът на ЕС може да бъде открит в Кабул още в края на ноември. ЕС е обсъдил с талибаните възможността частни компании да осигурят сигурността в Афганистан.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"