ЕС връща универсалното зарядно от 2023 г.

Потребителите на iPhone на Apple пред затруднения

USB Type-C порт става основен стандарт на територията на Европа

От телефони през фотоапарати, до слушалки

До края на 2024 г. всички мобилни телефони, таблети и камери, продавани в ЕС, ще трябва да бъдат оборудвани с USB Type-C порт за зареждане. От пролетта на 2026 г. задължението ще обхване и лаптопите. Новият закон, приет на пленарно заседание на 4 октомври с 602 гласа „за“, 13 „против“ и 8 „въздържал се“, е част от по-широките усилия на ЕС за намаляване на електронните отпадъци и за даване на възможност на потребителите да правят по-устойчив избор.

Съгласно новите правила потребителите вече няма да се нуждаят от различно зарядно устройство всеки път, когато купуват ново устройство, тъй като ще могат да използват едно единствено зарядно устройство за цял набор от малки и средни преносими електронни устройства.

Независимо от техния производител, всички нови мобилни телефони, таблети, цифрови фотоапарати, слушалки и слушалки, ръчни конзоли за видеоигри и преносими високоговорители, електронни четци, клавиатури, мишки, преносими навигационни системи, слушалки и лаптопи, които могат да се зареждат чрез кабелен кабел, работещи с мощност до 100 вата, ще трябва да бъде оборудван с USB Type-C порт.

Изхвърлените и неизползваните зарядни устройства съставляват около 11 000 тона електронни отпадъци годишно в ЕС.

Тъй като безжичното зареждане става все по-разпространено, Европейската комисия ще трябва да хармонизира изискванията за оперативна съвместимост до края на 2024 г., за да избегне отрицателно въздействие върху потребителите и околната среда. По този начин ще се отърве и от така наречения технологичен ефект на „заключване“, при който потребителят става зависим от един производител.

Специални етикети ще информират потребителите за характеристиките на зареждане на новите устройства, което ще ги улесни да видят дали техните съществуващи зарядни устройства са съвместими. Купувачите също така ще могат да направят информиран избор дали да закупят или не ново зареждащо устройство с нов продукт.

Тези нови задължения ще доведат до повече повторна употреба на зарядни устройства и ще помогнат на потребителите да спестят до 250 милиона евро годишно от ненужни покупки на зарядни устройства.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд News

Този уебсайт използва "бисквитки"