ЕС да разпределя бежанци по квоти

Решението подлежи на гласуване

Четирима министри на вътрешните работи на държавите членки на ЕС се споразумяха за въвеждането на автоматична система за репатриране на търсещите убежище бежанци, достигнали бреговете на Малта или Италия, предадоха световните агенции.

Одобреният текст предстои да бъде съгласуван със Съвета на външните министри на Европейския съюз по време на предвиденото за 8 октомври заседание в Люксембург. В срещата във Валета тази седмица са участвали вътрешните министри на Германия, Франция, Малта и Италия.

Заседанието е било организирано под егидата на финландското председателство на ЕС. Вътрешните министри на държавите членки трябва да

разработят общ механизъм за спасяванията по море и квотнотното разпределение на спасените бежанци между държавите членки на съюза. Всички тези възможни мерки ще бъдат подложени на обсъждане и гласуване в началото на октомври в Люксембург, на основание приетите във Валета предложения.

Новата процедура е инициирана под егидата на Италия, която обвинява своите европейски партньори че не є оказват достатъчни подкрепа по създалата се от години криза в Средиземноморието.

Италия се бори активно от години за предоговаряне на условия­та по Дъб­линс­кото споразумение, които формулира правата на бежанците на основание законодателството на страната, през която първо са влезли в ЕС. Темата се превърна във водеща в двустранните разговори между държавните лидери на Франция и Италия последните месеци.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"