ЕС обяви, че руската схема за плащане на газа в рубли нарушава санкциите

Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС, съобщи европейският енергиен комисар Кадри Симсон, цитирана от Ройтерс.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза на пресконференция Симсон след заседанието на енергийните министри от Евросъюза в Брюксел.

Тя добави, че равнището на съхранявания в ЕС газ е на над 32 процента от капацитета и се повишава.

Френският министър на околната среда Барбара Помпили заяви, че руският газ няма как да бъде изцяло заменен с други източници, затова трябва да бъде променен начинът на отопление и производство на електроенергия.

"Не можем да заменим изцяло руския газ с други източници, затова трябва да променим начина, по който се отопляваме и произвеждаме електрическа енергия", каза тя.

По думите й участниците в срещата са анализирали последствията от енергийната ситуация в Полша и България. „Полски и български колеги ни информираха, че няма непосредствени рискове от прекъсване на доставките за техните потребители и индустрия. Разбира се, ние ще следим отблизо ситуацията. Създава се регионална работна група, която ще се събере за първи път в София на 5 май“, каза Помпили.

"Всички осъждаме едностранното решение на Газпром по отношение на Полша и България. Всички доставчици са обвързани с договори", заяви още тя.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"