ЕС осъди "най-категорично" ракетния удар на Иран срещу Израел: "Опасният цикъл от атаки и отмъщение рискува да излезе извън контрол"

Европейският съюз осъжда "най-категорично" иранска атака с балистични ракети срещу Израел и призовава за незабавно прекратяване на огъня в Близкия изток.

"Опасният цикъл от атаки и отмъщение рискува да излезе извън контрол", коментира ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел в платформата X. "Необходимо е незабавно прекратяване на огъня в целия регион", категоричен бе той. 

Ден преди атаката Жозеп Борел свика извънредна неформална среща на външните министри на страните членки на блока, на която да бъде обсъдена реакцията на Европейския съюз на ескалиралото напрежение в Ливан.

Още реакции в САЩ

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е разговарял с министъра на отбраната Йоав Галант малко след ракетната атака на Иран срещу Израел, каза по-рано говорителят на Пентагона Пат Райдър по време на брифинг за медиите.

Остин потвърди отново железния ангажимент на САЩ към отбраната на Израел и подчерта, че САЩ остават в добра позиция в Близкия изток, за да защитават американските активи, както и да защитават Израел.

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на американската армия да подпомогне отбраната на Израел срещу ирански атаки и да свали ракети, насочени към Израел, съобщи Times of Isrаel, позовавайки се на Белия дом в часовете на удара.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"