ЕС предоставя военна помощ на Армения за първи път

Съветът на ЕС ще отпусне 10 милиона евро за подкрепа на въоръжените сили на Армения. Средствата ще бъдат осигурени от Европейския фонд за мир. Съветът отбеляза, че това е първата военна помощ за Армения от ЕС. 

Помощта е насочена към укрепване на материално-техническия потенциал на арменската армия и подобряване на защитата на цивилното население на страната при кризисни и извънредни ситуации, подчертават от ЕС. Друга цел е да се ускори оперативната съвместимост на въоръжените сили на републиката в случай на участие в международни военни мисии.

„Сигурността става все по-важен елемент от нашите двустранни отношения с Армения. Предприетата мярка ще помогне за повишаване на устойчивостта на страната.  Имаме  взаимен интерес от по-нататъшното разширяване  на диалога по външната политика и политиката на сигурност , както  и от бъдещото участие на Армения в ръководени от ЕС мисии и операции “ , каза ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел .

Съветът на асоциацията добави, че такова партньорство „се основава на общи ценности и е насочено към насърчаване на мира, стабилността и просперитета в Армения и Южен Кавказ“ като цяло.

През март 2024 г. Европейският парламент прие резолюция, предлагаща да се разгледа възможността за предоставяне на статут на кандидатка за присъединяване на Армения към ЕС. Между другото в документа се споменава  решението на републиката да замрази участието си в Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Авторите на резолюцията подчертаха, че по този начин страната се опитва да намали зависимостта си от Русия.

Източници на изданието "Храпарак" твърдят , че премиерът на Армения Никол Пашинян ще подаде молба за присъединяване към ЕС "не по-късно от есента". Той обясни, че републиката трябва да стане по-силна, ако не военно, то поне икономически. Пашинян подчерта, че вече няма "никакви надежди и очаквания" по отношение на Русия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"