ЕС привика посланика на Беларус заради инцидента със самолета

Посланикът на Беларус към институциите на ЕС е бил привикан в Европейската служба за външна дейност заради отклоняването вчера на граждански самолет към Минск за принудително приземяване. Това съобщи европейската дипломатическа служба.

Беларуският представител е бил запознат със становището на ЕС, че тези действия са неприемливи и са застрашили сигурността на пътниците и екипажа. Той е чул също, че според ЕС Минск е направил поредна стъпка за заглушаване на опозицията със задържането на журналиста Роман Протасевич, пътувал в отклонения полет.

По-късно Европейският съвет ще обсъди случая и е възможно да приеме решение за налагане на допълнителни санкции срещу висши беларуски служители.

ЕС миналата година наложи санкции на Александър Лукашенко и още седем негови приближени, както и срещу седем беларуски организации. Санкциите са в сила до догодина и са по повод потушаването на протестите срещу непризнатото преизбиране на Лукашенко за президент. ЕС настоя по-рано Протасевич да бъде незабавно освободен.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"