ЕС смени тона за бежанците

Йотингер призова за съпричастност към южните членки на съюза

Рим се закани да арестува спасителни кораби

Всички страни от ЕС трябва да помогнат на южните му членки, в които пристигат най-много мигранти. За това апелира вчера еврокомисарят Гюнтер Йотингер, предаде Ройтерс.

Призивът му дойде само ден преди утрешната минисреща в Брюксел по бежанската криза с участието на 10 страни от ЕС, включително и България. Йотингер, който е представителят на Германия в ЕК, допълни, че предстоящата среща трябва да бъде своеобразно припомняне за нуждата от европейско единство.

Думите му могат да бъдат изтълкувани като промяна на тона по мигрантската тема и опит за успокояване на Италия, която ден по-рано заплаши да бойкотира неделния форум. Причината бе, че от изготвения от ЕК проектодокумент за срещата ставаше ясно, че дневният й ред ще е подчинен предимно на наболелия в Германия въпрос с повторното придвижване на търсещи убежище в ЕС. Канцлерката Ангела Меркел е притискана от коалиционния си партньор ХСС да спре допускането в Германия на регистрирани в други евродържави бежанци.

За Италия обаче ключов проблем е намаляването на мигрантския приток и релокацията на вече пристигнали на нейна територия в други страни от ЕС, която буксува. Тъй като се оказа, че тези теми няма да са приоритет на срещата в неделя, Рим заплаши да не участва в нея. Няколко часа по-късно дойде уточнение от Берлин, че е станало недоразумение и разпространеният проектодокумент не е окончателен текст.

Последва и вчерашният апел на Йотингер: “Цяла Европа трябва да покаже солидарност към най-засегнатите (от бежанската вълна) страни - Гърция, Малта, Кипър, България, Италия и Испания, да намали техния товар и да компенсира част от техните разходи и усилия”.

Междувременно Италия обяви, че ще арестува два спасителни кораба на германската НПО Mission Lifeline, с обяснението, че те плават нелегално под холандско знаме. Единият от съдовете превозва 226 мигранти, спасени край бреговете на Либия.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"