У нас най-популярни са „кестенка“ и „цигулка“
Ако се съхранява правилно, може да издържи цяла година
Тиквата спада към така наречените плодови зеленчуци, което ще рече, че е нито плод, нито зеленчук. Затова пък е изключително полезна и вкусна.
У нас най-разпространените сортове са бялата, „кестенка“, и издължената „цигулка“ или „мускатна“. И двата вида могат да се съхраняват дълго, без да губят качествата си, защото имат дебела кора. Ако са на тъмно и хладно, могат да издържат дори цяла година. Кората на бялата тиква е по-твърда и се отстранява трудно, но пък месестата й част е по-сочна и сладка. От нея се правят десерти, тиквеници, супи. Ядат се и семките (при нея те са повече), които са много полезни, особено за мъжкото здраве.
„Цигулката“ е по-месеста и не толкова сладка. В кулинарията тя се използва освен за десерти, и за солени ястия като гарнитура към различни меса, пюре и в яхнии. Има и най-различни по форма и цвят декоративни видове, но те не са ядливи, както и тиквите, от които се правят фенери за Хелоуин.
Оранжевият цвят на плода се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава дори този в морковите. Затова само от 100-120 г тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. Тиквата съдържа и някои много рядко срещани в растителната храна витамини: К, отговарящ за правилното съсирване на кръвта, D - изключително необходим през зимните месеци, когато дните са къси и мрачни, и Т – подпомагащ лечението на анемии и хемофилия. Благодарение на ниското съдържание на натрий и високото на калий, тиквата е най-добрият естествен диуретик, който премахва отоците при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.
Крем супа от тиква
Необходими продукти:
650 г тиква
1 глава лук
4-5 скилидки чесън
3 с. л. зехтин
700 мл зеленчуков бульон
150 г готварска сметана
сол, черен пипер, канела
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 200 градуса. Разрежете тиквата на половина. Намажете с четка или втрийте 1 с. л. зехтин върху тиквата. Печете в продължение на 35 минути. Оставете тиквата настрана да се охлади за няколко минути. Обелете и нарежете. Загрейте останалия зехтин и добавете ситно нарязаните лук и чесън. Гответе, като разбърквате от време на време, докато лукът стане прозрачен - около 8-10 минути. Добавете тиквата, канелата и черния пипер. Гответе 5-7 минути, като разбърквате от време на време. Налейте зеленчуковия бульон и подправете със сол. Оставете сместа да заври, след това намалете температурата и оставете да къкри около 15 минути. Пасирайте. Добавете сметана и разбъркайте. Разпределете супата в купички. Поръсете с тиквени семена и крутони.
Пълнена тиква с гъби и киноа
Необходими продукти:
1 кръгла тиква или 2 по-малки
500 г гъби
1 глава лук
1 ч. ч. киноа (може бяла и червена)
3-4 с. л. зехтин
2 скилидки чесън
0,5 ч. ч. орехи
2 ч. ч. зеленчуков бульон или вода
2 с. л. салвия
1 с. л. чубрица
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Тиквата се разполовява, почиства се от семената и се намазва със зехтин, сол и черен пипер. Слага се в тава, застлана с хартия за печене, с разреза надолу. Пече се 15 минути. В тенджера се задушават нарязаният лук, чесънът, гъбите, киноата, бульонът и подправките. Оставя се на слаб огън да къкри до готовност. Тиквите се обръщат и се пълнят с готовата смес. Запичат се на 180 градуса около 30 минути.
Баница с тиква, телешко и боб
Необходими продукти:
250 г мляно телешко месо
200 г тиква („цигулка“)
200 г червен боб от консерва
1 глава лук
1 пакет къпани кори за баница (по-дебели)
2 с. л. зехтин
2 с. л. масло
сол, пушен червен пипер, индийско орехче, канела
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситно и го задушете в половината зехтин и масло. Добавете смяното телешко месо, разбъркайте, запържете го и го раздробете да стане на трохи. Подправете. Свалете от котлона да се охлади леко и добавете отцедения боб от консерва. Почистете тиквата от кората и семките и я настържете на ситно ренде. Намазнете тавата с останалата мазнина и сложете една кора. Разпределете плънката върху останалите кори и ги навийте на стегнати рула. Наредете ги плътно едно до друго. Полейте баницата с още малко разтопено масло. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути, до златисто.
Кебап в тиква
Необходими продукти:
1 малка тиква
500 г месо (телешко, свинско или пилешко)
500 г гъби
4 глави лук
0,5 ч. ч. червено вино
4 дафинови листа
0,5 каф. ч. олио
2 ч. ч. вода
сол
Начин на приготвяне:
Ако имате тиква „цигулка“, ползвате само кухата част, ако е кръгла, изрязвате капаче и го запазвате. Почистете семките. Лука нарежете на полумесеци, месото на хапки, а гъбите на по-едри парчета. В дълбок тиган или тенджера сгорещете половин кафена чаша олио. Добавете лука и разбъркайте, докато омекне. След това добавете месото и гъбите и бъркайте около 5 минути, след което добавете виното и 1/2 ч. л. сол. Оставете да ври, докато виното изври. Напълнете кебапа в тиквата, като добавите и дафиновите листа. Ако ползвате тиква “цигулка”, покрийте отвора с алуминиево фолио, а ако е кръгла, сложете отгоре “капачето”. Преместете тиквата в тава и сипете водата. Печете пълнената тиква-кебап в предварително загрята на 200 градуса фурна час и половина.
Хит на седмицата
Тиква с маскарпоне
Необходими продукти:
500 г сварена тиква
250 г маскарпоне
мед на вкус
бишкоти
какао
канела, ядки (по желание)
1 каф. ч. кафе или прясно мляко
Начин на приготвяне:
Сварената и изстинала тиква се пасира заедно с маскарпонето и меда. По желание може да сложите канела и ядки. В чашки или подходящ съд наредете бишкотите, напоени с кафе или мляко. Сложете няколко лъжици от сместа, после още бишкоти, още крем и накрая поръсете с какао. Оставете кремчетата да се охладят няколко часа в хладилника.