Етикет за качество ще слагат върху опаковките на овче и козе сирене, съобщиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Идеята на този знак е да ги отличава от останалите продукти.
"А и това е вид признание и награда за техните производители. Тези малки ферми заслужават сертификат за качество, защото правят невероятна продукция. Ние сме в непрекъснат контакт с тях, следим как си гледат животните, следим технологията на производството, а накрая опитваме крайния резултат", отбеляза Симеон Караколев, съпредседател на асоциацията.
"Крайният потребител трябва да награди тези хора за труда, усилията и високото качество, което му предлагат родните овцевъди и козевъди", посочи още експертът.
Неотдавна Караколев обяви пред "Труд news", че за жалост у нас поголовно и неконтролируемо се внася украинско сухо мляко с тонове. Суровината е основна съставка за направата на сирене, кашкавал и айрян.
"Имаме на пазара и "сирене" с близо 80% вода. Масово бутилираният айрян се приготвя от сухо мляко. Потребителите трябва да четат етикета и да се информират по-обстойно какво консумират. Липсва ни култура в този аспект", категоричен е Караколев.
Друга болна тема на козевъдите е, че козето сирене в момента е хит в цял свят и с него се приготвят много деликатеси и предястия.
"Тук имаме възможно най-доброто качество, но не го ценим", сподели Караколев.