Етническата карта тресе ДПС - кой е „българче“, „турче“ или „циганче“?

Върви се към създаване на ДПС-2

Върви се към разделение на ДПС и създаване на нова партия, ориентирана около Делян Пеевски, чиято оставка поиска на свой ред почетният председател и основател на партията Ахмед Доган, научи “Труд news”. Подобна хипотеза не бе изключена и от една от знаковите фигури и дългогодишен депутат от ДПС Йордан Цонев в телевизионно интервю.

Самият Пеевски запази мълчание: “Днес няма да говоря, колеги”, заяви единствено той, излизайки от пленарната зала. Но по-късно изпрати за коментар самия Цонев, който застана плътно зад него, да отговори на обвиненията на отстранените от ДПС народни представители, че нарочно про-Пеевски настроените в ДПС “разиграват етническата карта”.

“От 10 дни всички наши активисти са атакувани с подобни тези. Не им казват - неправилно се управлява партията, допускат се грешки и т. н. А - “Тази партия ще я дадем на тях ли? Ние, турците ще си дадем партията? Да ни я вземат българите и помаците ли?”, представи своя поглед върху процесите в ДПС Цонев. По-рано той също така сподели огорчен, че са го наричали презрително “българче” - нещо, което Доган досега никога не е позволявал.

Джевдет Чакъров, Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов, Севим Али. Тези имена в конкретика посочи Цонев на въпроса кои точно са натискали актива на ДПС.

Да не вадят етническата карта! Това призова на свой ред най-дългогодишният депутат от ДПС Рамадан Аталай, също изключен от Пеевски. “Ако не знае стихотворението “Аз съм българче, да си го припомни. И на мен ми викат, че съм турче, някои даже може да ми викат и циганче. И какво от това, ако някой така му е казал. Може ли да извадиш етническата карта днес, когато си в слаба позиция?”, отговори на наш въпрос той.

Чакъров, другият председател на ДПС, изключен от ПГ на партията, също отрече да е бил оказван натиск по етнически признак. “Никой да не се опитва да се опира на етническата карта!”, призова той.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"