Ето какви оръжия ще предаде Еквадор на Украйна

Еквадор планира да достави на Украйна съветски зенитно-ракетни комплекси Оса-АКМ. 

Латиноамериканската държава ще предаде на САЩ шест такива системи, съобщава сайтът Infodefensa, уточнявайки, че след това те трябва да бъдат прехвърлени в Украйна.

Споразумението с Вашингтон предвижда в замяна Кито да получи нови американски системи, плюс съответното обучение, поддръжка, доставка на резервни части и постоянна техническа помощ.

Еквадорската армия разполага с 12 системи 9К33 Оса-АКМ, които преди време бяха придобити от Украйна. 

„Има информация, сочеща, че през 2020 г. са проведени изследвания за поддръжката и модернизацията му, но процесът е спрян“, пише Infodefensa.

Наскоро беше съобщено, че има споразумение между САЩ и Еквадор за обмен на такива оръжия от съветската епоха на стойност 200 милиона долара за модерно оборудване. Сделката е подписана през януари 2023 г.

Към средата на 2023 г. Украйна е загубила 18 от своите системи Оса-АКМ (три от тях подлежащи на ремонт), но е пленила шест от руските въоръжени сили.

Установките Оса-АКМ имат шест ракети 9M33M3 (с 40 килограмова бойна глава), които могат да поразяват цели на максимална височина от 12 000 метра и на разстояние до 15 километра.

Еквадор притежава оръжия и системи от съветски тип, както и боеприпаси, произведени в СССР и в Руската федерация. Сред тях са гранатомети РПГ-7 и автоматични гранатомети АГС-17, ракетна артилерия, представена от 15 чешки RM-70.

В отговор, Русия обяви търговска война на Еквадор и обяви, че спира вноса на банани от там.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"