Ето кои зеленчуци пазят от сърдечни заболявания

Изследване, проведено в университета "Едит Коуън" в Австралия, установи, че приемът само на една чаша зелени листни зеленчуци на ден може значително да намали риска от сърдечни заболявания, съобщи електронното издание Юрекалърт.

Авторите на проучването са изследвали дали хората, които редовно се хранят с големи количества богати на нитрати зеленчуци, като зелените листни зеленчуци и червено цвекло, имат по-ниско кръвно налягане и дали по-рядко биват диагностицирани със сърдечни болести.

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртност по света и отнемат живота на близо 18 милиона души годишно. Учените са анализирали данни за над 50 000 души, които живеят в Дания и са участвали в мащабното проучване, продължило 23 години в страната за храненето, злокачествените заболявания и общото здравословно състояние.

Те установили, че хората, които консумират най-богатите на нитрати зеленчуци, имат по-ниско систолично налягане от останалите и са с между 12 и 26 на сто по-малък риск от сърдечно заболяване.

"Резултатите сочат, че с консумацията дневно само на една чаша сурови или половин чаша сготвени зеленчуци, богати на нитрати, хората могат значително да намалят риска от сърдечно-съдово заболяване", каза д-р Катрин Бондоно от института по изследване на храненето в университета, която е ръководител на проучването.

Учените стигнали до извода, че приемът на по-големи количества на ден не променя особено резултата по отношение на превенцията на сърдечните болести.

Резултатите от изследването на учени от университета "Едит Коуън", от Датското дружество за изследване на рака и Университета на Западна Австралия, са публикувани от сп."Юропиън джърнъл ъв епидемиолъджи". 

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"