Ето кои са демократите, които могат да заменят Байдън в президентската надпревара и какво ще стане с парите в сметката му

Джо Байдън се оттегли от президентската надпревара в САЩ, като заяви, че това е най-доброто нещо за страната и партията му. Но кой може да го замени? Самият Байдън подкрепи Камала Харис за свой наследник на номинацията. Но освен нея има още три лица, между които демократите могат да избират. 

Ето кои са демократите, които могат да бъдат номинирани за президент на САЩ:

Камала Харис

В публикация в Twitter/X в неделя Байдън подкрепи вицепрезидента си Камала Харис да поеме номинацията. Той каза: „Първото ми решение като партиен кандидат през 2020 г. беше да избера Камала Харис за мой вицепрезидент. И това беше най-доброто решение, което съм взимал. Днес искам да предложа пълната си подкрепа и одобрение Камала да бъде номинирана от нашата партия тази година. Демократи – време е да се обединим и да победим Тръмп. Да го направим."

Екипът за анализ на кампанията на Байдън тихо тества как се справя 59-годишният Харис в пряко гласуване с Тръмп. Проучването на гласоподавателите може да се използва, за да се подкрепи Харис.

Подчертавайки опасенията, че САЩ просто не са готови да изберат чернокожа жена на най-високия пост, едно скорошно проучване установи, че само една трета от избирателите вярват, че Харис ще спечели президентските избори.

По време на нейното вицепрезидентство резултатите от социологическите проучвания на Харис обикновено са били по-лоши от тези на Байдън през цялата им администрация. Тя се бори в неблагодарна роля на задната седалка в продължение на три години и с толкова малко време преди деня на изборите може да изчезне, ако бъде изместена в лидерството.

Гавин Нюсъм

Губернаторът на Калифорния каза, че е напълно застава зад Байдън, като каза пред CBS News тази седмица, че „не дава светлина“ на исканията на колеги демократи, които го молят да участва в надпреварата.

След дебата на Байдън с Тръмп, Нюсъм беше изправен пред порой от въпроси дали е готов да се засили и да поведе Демократическата партия на изборите, ако Байдън се откаже.

56-годишният губернатор отблъсна въпросите с обичайната си лекота, но се смята, че той има амбиции за Белия дом. Близки до него казват, че няма да се наложи той да бъде убеждаван дълго, за да се включи в надпреварата. Той се очертава като фаворит за заместник на Байдън.

Администрацията на Байдън беше раздразнена, когато той проведе дебат в праймтайма миналата година с Рон ДеСантис, губернаторът на Флорида, който се кандидатира за републиканската номинация, като някои в Белия дом мърмореха, че той се поставя в позиция за включване в президентска надпревара.

Американската политика се промени, откакто Роналд Рейгън се кандидатира за президент и спечели като губернатор на Калифорния. Позицията на Нюсъм като лидер на дълбоко синя щат би била против него в поляризирания политически пейзаж на Америка, но той е енергичен и хлъзгав, завършен оратор – качества, които очевидно липсваха на Байдън в дебата срещу Тръмп. 

Дж. Б. Прицкер

59-годишният Прицкер, който вече втори мандат е губернатор на Илинойс, изгради силен профил на национално ниво в кампания за кандидати в междинните мандати през 2022 г., както и за Байдън. Наследник на богатството на хотел Hyatt, което се оценява на 3,6 милиарда долара, той ръководи кодификацията на правото на аборт в Илинойс, след като Върховният съд на САЩ го прекрати, заявявайки, че Илинойс ще се превърне в „щат убежище“ за жени, търсещи лечение за аборт.

Под управлението на Прицкер, Илинойс легализира употребата на марихуана за развлечение и заличи криминални досиета за лично притежание. Той също така е подкрепял забраната за нападателни оръжия и пълнители с голям капацитет, отразявайки федералните ограничения, изтекли през 2004 г.

Гретхен Уитмър

52-годишната Уитмър беше удобно преизбрана за губернатор на Мичиган през 2022 г. Уитмър, която беше в краткия списък на Байдън като потенциален кандидат вицепрезидент през 2020 г., показа смелостта си по време на първия си мандат, като се съпротивляваше на въоръжени протестиращи срещу локдауна, подстрекавани от Тръмп, който я нарече „онази жена от Мичиган“.

На нея се приписваше осигуряването на „опашките на палтото“, които помогнаха на демократите да обърнат и двете камари на законодателния орган на Мичиган, единственият щат, в който това се случи и нещо много необичайно при междинните избори, които обикновено наказват партията на президента.

В телефонен разговор с един от високопоставените служители на кампанията на Байдън по-рано през юли Уитмър повтори ангажимента си да помогне на президента, но също така изрази опасения относно избираемостта му, според Politico. В отговор на информацията Уитмър каза: „Не ми харесва да виждам името си в подобни статии, защото съм изцяло фокусирана върху управлението и кампанията на Байдън-Харис.“

А какво ще стане с кампанията на Байдън сега? 

Кампанията на Байдън е събрала значителните 240 милиона долара в края на юни, включително Националната конвенция на Демократическата партия и съюзнически комисии, според съобщение от кампанията на Байдън във вторник. А само предизборната сметка на Байдън е притежавала 95,9 милиона долара в края на юни, според най-новите налични данни от Федералната избирателна комисия.

Ако вицепрезидентът Камала Харис бъде избрана за официален кандидат, тя ще поеме съществуващата сметка на кампанията и ще контролира средствата, депозирани там, съгласно правилата на FEC.

Ако надпреварата бъде открита, кампанията на Байдън-Харис може да прехвърли всичките си налични пари на Националния комитет на Демократическата партия, тъй като правилата на FEC позволяват неограничени трансфери от кандидатски комисии към национални партийни комисии.

DNC би могъл да използва тези средства по няколко начина, за да подкрепи нов кандидат, и може да разпредели тези пари на различни други кандидати и съюзни комисии - но по този начин DNC ще бъде ограничен от правилата на FEC, управляващи разходите и вноските за националните партийни комитети.

Кампанията на Байдън също може да бъде превърната в комитет за политически действия и до голяма степен да запази контрола над сумата. Но тогава ще се управлява от правилата на FEC за PAC, които ограничават вноските до $5000, рязко ограничавайки способността му да разпределя десетките милиони долари в брой в брой.

Като PAC средствата на Байдън могат да бъдат изразходвани и за независими разходи, като например скъпи рекламни кампании, за подкрепа на други кандидати, включително нов кандидат за президент. Новият PAC обаче няма да може да координира тези разходни дейности с нито един от кандидатите, които подкрепя, и ще се сблъска с неблагоприятни рекламни ставки.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"