Наличието на ефективна имунна система е от съществено значение, за да се защитим срещу болести и инфекции. Това винаги е вярно, но още повече в период на извънредна здравна ситуация като този, който преживяваме. Най-важната защита, която имаме срещу вируси е нашата имунна система. Всеки знае, че храненето играе съществена роля в неговото развитие и поддържане. Хранителните дефицити всъщност могат да компрометират имунния отговор и да направят човека по-изложен на инфекции. Следователно добрият хранителен статус може да предотврати появата на заболявания, не само инфекциозни и имуносупресия.
Устойчивостта към инфекции може да се подобри чрез осигуряване на тялото на антиоксиданти. Антиоксидантите са молекули, които помагат да се защити от атаката на вредни агенти и от състоянието на оксидативен стрес. Те са в състояние да предотвратят или възстановят щетите, причинени от свободните радикали. Това заявяа Лора Бетарини, диетолог в балнео-лечебен комплекс „Баньи ди Пиза“ за АНСА.
Ето кои са най-мощните антиоксиданти:
- Глутатион: произведен от нашето тяло, той се съдържа и в някои зеленчуци, включително аспержи, авокадо, спанак, праскови и ябълки.
- Витамин С: основните източници са киви, цитрусови плодове, грозде, чушки, лют пипер, касис, кръстоцветни (зеле, ряпа, карфиол, броколи), магданоз, рукола, прясна мащерка, кориандър и лук
- Витамин Е: богати са маслени семена (орехи, лешници, бадеми, тиквени семки, слънчогледови семки и др.), Авокадо, фъстъци, пълнозърнести храни, къри, риган, киви
- Витамин D: най-богатите храни от животински произход са масло от черен дроб на треска, мазни риби (скумрия, сардина, риба тон и сьомга), скариди, яйчен жълтък, сирене и масло. Гъбите са единственият зеленчуков източник
- B-каротин: съдържа се най-вече в масло от черен дроб на треска, черен дроб, лют пипер, моркови, сушени кайсии, тиква, магданоз, зрели домати, броколи и зелено зеле
За да поддържате червата в баланс (еубиоза), е необходимо също така редовно да приемате така наречените пробиотични храни (микроорганизми, особено бактерии, живи и активни). Кисело мляко и кефир, които могат да се приготвят и у дома, като по този начин се избягват захарите и консервантите, използвани от хранителната индустрия, кисело зеле, ферментиралата соя. За да живеят и да се размножават, пробиотиците се нуждаят от правилно подхранване, т.е. фибри, които се съдържат в храни като праз, чесън, фасул, лук, банани, пълнозърнесто брашно.