Ето откъде идват плодовете и зеленчуците на трапезата ни

Испания, Италия и Полша са най-големите производители на плодове и зеленчуци в ЕС, показват данни на Евростат.

Към 2016 г. една трета от производствените площи за плодове на територията на Евросъюза се намират в Испания - 942 000 хектара. Италия пък е най-крупният производител на зеленчуци - 420 000 хектара, или близо една пета от площите в целия ЕС.

Най-произвежданият плод в Европа са ябълките с 12,5 милиона тона за година (или 25 кг на всеки европеец), а там Полша е номер едно - над една от всеки 4 ябълки на пазара идват от централноевропейската държава. Полша също така е основен производител на череши (29,3%).

Една трета от ягодите на европейския пазар са с произход от Испания (31,6%).

Италия, Испания и Гърция заедно произвеждат 91% от всички праскови в общността.

Най-разпространеният зеленчук в ЕС са доматите. През 2016 г. добивът на тази култура възлиза на 18,5 млн. тона, което прави по 36 кг на всеки европеец. Италия (35,5%) и Испания (28,2%) осигуряват почти две трети от него.

Две от всеки три краставици на пазара идват от три държави: Испания (28,2%), Полша (20,4%) и Холандия (16,5%).

Най-големите производители на тиквички са Испания (38,1%) и Италия (36,3%).

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"