ЕЦБ започва да намалява лихвите

Европейската централна банка намали разходите по заеми от рекордно високи нива в четвъртък, признавайки напредъка в битката си срещу високата инфлация, но също така сигнализирайки, че битката все още не е спечелена, тъй като инфлацията ще остане твърде висока до следващата година, съобщава Reuters.

Инфлацията в 20-те държави, които споделят еврото, спадна от повече от 10% в края на 2022 г. до малко над целта на ЕЦБ от 2% през последните месеци, до голяма степен благодарение на по-ниските разходи за гориво и нормализиране на доставките след някои пречки след пандемията.

Но този напредък напоследък спря и това, което изглеждаше като началото на голям цикъл на облекчаване на ЕЦБ само преди няколко седмици, сега изглежда по-несигурно поради признаци, че инфлацията в еврозоната може да се окаже стабилна, какъвто беше случаят в САЩ.

ЕЦБ приветства спада в ръста на цените, тъй като намали лихвения процент по депозитите до 3,75% от рекордните 4,0%, което е първото намаление от 2019 г.

Но също така повиши прогнозите си за инфлацията за тази и следващата година, подчерта, че всяко по-нататъшно намаляване на лихвения процент ще зависи от входящите данни и потвърди, че разходите по заеми трябва да останат достатъчно високи, за да запазят цените.

 „Въпреки напредъка през последните тримесечия, вътрешният ценови натиск остава силен, тъй като растежът на заплатите е висок, а инфлацията вероятно ще остане над целта и през следващата година“, казаха от ЕЦБ.

Инвеститорите на паричния пазар намалиха залозите си за намаления на лихвените проценти след обявяването и оцениха само едно, с лек риск от секунда, за остатъка от годината.

С хода от четвъртък ЕЦБ се присъединява към централните банки на Канада, Швеция и Швейцария в премахването на някои от най-стръмните поредици от повишения на лихвените проценти в новата история.

Федералният резерв на САЩ, който беше спрян от някои по-силни от очакваното показания на инфлацията по-рано тази година, се очаква да се присъедини след лятото.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"