Жегата прогони рибата навътре в Черно море

Водата е 26 градуса, останаха само раците-паури

Рибарите: Попчетата и сафридът изчезнаха

На борсата кило сафрид е 8 лв.

Сафридът избяга, няма и попчета, които друго лято ловяхме с мерак. Сега по цялото Черноморие - от Синеморец, та до Дуранкулак няма никаква риба.

Водата е 25-26 градуса и е много топло. По това време не може да има риболов. Жегата прогони и рибата.

За това съобщиха рибарите от Ченгене скеле - селището на морските вълци край Бургас. По думите им, няма дори и скарида. Останали са стоически само раците-паури, но няма кой да хвърля мрежи и да ги лови, защото горещината е непоносима. Паурите живеят по принцип на по-големи дълбочини и затова стоически издържат жегата.

“Събираме се всеки ден в клуба, на сянка. Приказваме си и се тюхкаме кога ще захладнее и кога рибата ще се върне край бреговете”, обясниха опитните морски вълци и обобщиха: “Крие се рибата, крием се и ние.”

В Царево разказаха, че много рано сутрин палят лодките и влизат за малко, колкото да се убедят, че риба няма.

“Ставаме сутрин като караконджули в 4 часа и излизаме, за малко попчета. Тук таме има, но и те са избягали, явно да търсят хлад в по- дълбокото, по няколко я хванем, я не. Навсякъде в залива животът е замрял. Няма пърпорещи лодки, няма мятане на въдици. По даляните също", оплакаха се рибарите.

Според някои, допреди три години през юли е имало доста попчета, но постепенно те намаляват. В същото време, навлизат нови риби - от Мраморно и Средиземно море.

“Много колеги го тълкуват, че при нас търсят хлад. Защото на по-дълбокото е по-хладно”, обясни опитен морски вълк.

Тези риби не са точно нови, но отдавна ги нямаше покрай родните брегове. Например морската врана, която е изключителен деликатес, приготвена на скара или на фурна, и която от години я нямаше, вече е с много сериозна популация”, коментират те.

Преди няма и десет дни, водолази правили гмуркане и съобщили, че се натъкнали на цяло ято морски врани крй скалите на дъното. Друга от много време невиждана риба- змарид /от смарагд, наричат я още морски изумруд/, се е появила, около скалите, наречени “Биволите”, пред Черноморец. Скалите се наричат така, защото погледнати отдалеч изглеждат досущ като легнали биволи.

В крайбрежните води по Северното Черноморие риба също няма, а запалените лодкари и въдичари са в лятна отпуска по плажовете. Те чакат да мине първата седмица на август, когато ветровете се обръщат. Задухат ли от изток, идват и пасажите от сафрид, последвани по-късно от лефер и чернокоп.

“Риба в морето няма от 20 юни, докато предни години сафрид и хамсия се хващаха през цялото лято. Тази година обаче се радвахме на незапомнено големи количества сафрид, който излезе много рано - от началото на април. Ще го чакаме отново през август”, каза пред “Труд news” опитният риболовец Виктор Лучиянов от Балчик. Той посочи, че картината е подобна на тази през 2012 г., когато насред лято морето пак било празно, но есента се отплатило с богат улов на различни видове риба.
Сега тя е на дълбокото, където водата е по-прохладна, но и там сафрид липсва. Рибарските кораби ловят пресен барбун на север и трицона - на юг.

Липсата на изобилие покачва и цените на борсата. Кило сафрид там се продава за 8 лв. Толкова струва и барбунът, а най-евтини са хамсията и трицоната - по 5 лв. килото. Каята е двойно по-скъпа, а по щандовете се предлагат пресни скариди и морски раци по 15 лв./ кг.

Водата трябва да е 17 градуса

За паламудените пасажи трябват хамсии

Попчето (кая) е риба, която се лови целогодишно. Поне така беше до миналата година. Изключение правят само зимните месеци, когато се крие от студа. Сега явно му се налага да се крие и от жегата. За него 10 градуса на морето е нормалната температура, при която се появява. Но 26 явно му идват повече.

Като се имат предвид прогнозите за още и още по- горещо време, рибарите са овесили носове, защото жегата може да провали и много да забави есенния риболов. За да навлязат в морето пасажите паламуд, водата трябва да е 17 градуса. Дали до септември топлото море ще се промени, питат се те. Освен това, второто условие за паламудена есен е да има храна за пасажите. В момента няма ни скариди, ни хамсия. Дали и хамсията ще се появи, е друг проблем.

Готвят ги с дивисил и бира

Огромна популация на зелени раци

Рибарите порят с лодки из залива сутрин рано, но предимно за да се разтушат. Риболов в жегата няма.  Снимки Татяна Байкушева

Освен павурите или още пагурите (наричат ги различно в различните райони по морето), има и голяма популация на зелен рак. Живее в тревите край морето, в плитките райони, където расте тревата “фика”, както ѝ казват рибарите. Мрежите им непрекъснато са окичени със зелени раци.

Така или иначе, излиза, че най- пресният морски дар за кръчмите в момента, с който могат да се примамват туристите са именно раците. Току що извадени от морето.

Ресторантьорите ги купуват и ги приготвят варени с дивисил и бира. От тях става също вкусна супа, салата с магданоз, раци с ориз и дори пълнени раци. Най- предпочитани обаче са натюр- просто варени, в комбинация с чаша вино или бира.

“Зеленият рак едно време беше много на почит. Ловеше се със специални винтери и пълни догоре двуколки със зелен рак можеха да се видят всеки ден на Птичи пазар в Бургас. Продаваха го самите рибари”, разказаха още риболовците.

По даляните излизат по малко барбун

Ресторантьори вземат прясна стока директно от лодките

На далян “Чайка” край Созопол например, култовото заведение, където е снимана лентата “Оркестър без име”, ресторантьорите снабдяват прясна риба директно от лодките. “Вчера излезе малко барбун”, казаха от заведението. Според тамошните рибари - “в сушата все пак излизат по малко рибки”.

Предлагат се вкусни порции морски дарове. Има вкусотии от попче, скорпид и барбун. Пресният барбун, пържен или на скара е 17 лева, а попчето филе - 36. 80 лв.

Изчезнаха и делфините

Около Маслен нос излезе хамсия

Мария Кехайова

Около Маслен нос се появи малко хамсия, казаха рибарите от Царево. Изчезнали са и делфините. Те ходят след рибата. Където има риба, има и делфини, а сега като няма, няма ги и бозайниците.

“Пасажни риби няма, не се знае къде са. Трудно ще се поддържат и заведенията с прясна риба за сезона. Колеги има, по 3- 4 лодки, които влизат и изваждат по 1- 2 килограма, но така сезон поддържа ли се?”, повтарят морските.

В рибарската мъка се раждат и лакърдиите. Седнали на раздумка, риболовците се надговарят, и след като им омръзне да умуват ще има ли, или няма да има пасажна риба до месец, започват с други разкази.

“Излизам с лодката, и при Маслен нос, гледам - слуката е с мен. Скъсах попчетата и сафрида. Напълних старата гемия и обърнах да се връщаме, тя едвам пъпли от тежкия товар. тъкмо да повикам комшията, да ме тегли с едно въже и се събудих”, разказа морски вълк.

“Да ви разправям, аз пък видях русалка”, опонира му друг риболовец.

Само от време навреме, някой изчезва от компанията, за да прибяга до фризера и да донесе малко риба, да си я приготвят- за мезе.

Кръчмите предлагаха хамсия

Две поредни години цацата липсваше на пазара

Летните жеги през 2021 г. прогониха студенолюбивата риба към чужди морски води. Цацата съвсем изчезна от пазара и не можеше да се открие дори по капанчетата и заведенията по Черноморието. Любимото за мнозина мезе за бирата бе изместено от хамсия и балтийска трицона на далеч по-високи цени.

Курортисти се ядосваха на сервитьорите, че цацата липсва в менюто, като мислеха за повод нейната евтина цена. А причината бе затоплянето на морската вода.

“Няма прясна риба, избяга за Украйна”, лаконични бяха рибари. По думите им спечелата си слава на “най- народната” риба търси студени води и пасажите се отправят надалеч от обичайните си досега обитания. Затова уловът бе основно на хамсия, която обича топлото море и климатичните промени са в нейна полза. Същата година бе белязан пик на износ именно на тази риба. Въпреки това цената ѝ продължава да е по-висока от тази на цацата. Едва миналото лято дребната рибка цаца се завърна в родните води, но въпреки дългата си липса, цената ѝ остава една от най-ниските. Към момента килограм замразен продукт се продава около 4 лв. в магазините. На морския бряг порциите варират от 6 до 15 лв., в зависимост от грамажа и мястото на консумация.

На места в Средиземно море температурата на водата надхвърля 30°C

В Гърция борсите предлагат богат пресен улов

Екстремни горещини тормозят Средиземноморието от седмици. Температурите на повърхността на Средиземно море достигнаха рекордните 28,7 градуса по Целзий, като в някои източни части надхвърлиха 30°C.

Рибата в гръцкото море е намаляла, но не е изчезнала. Всяка сутрин борсите продават прясно уловена риба. Цената варира в зависимост от вида риба. Гръцки скариди се продават около 17 €/кг. Пресни калмари 15 €/кг, лаврак 9 €/кг, куцумура и ципура 10€/кг, октопод 20 €/кг.

В Егейско море има над 500 вида риби.

Любителите рибари имат правото да хванат не повече от пет кила риба в рамките на 24 часа, с изключение на случаите, в които само една от рибите е по-тежка от пет килограма. Също е забранено да ловят риба с помощта на светлинни източници, да продават улова си, да ползват мрежи. Не е разрешено да се хващат миди, раци, стриди и корали.

Навсякъде в страната е забранен риболовът с динамит или с растителни или химични вещества, които парализират или убиват рибата. Наказанията за нарушителите на това правило са строги - ако властите ги хванат за първи път може да ги затворят за период от 5 месеца до 3 години, да наложат глоба и да отнемат плавателното средство.

TRUD_VERSION_AMP:3//
Публикувано от Мария Кехайова, Даниела Фархи, Труд news, Бургас, Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"