Цветни плодове и зеленчуци предотвратяват загубата на зрение и памет
Общоприето е, че средно жените живеят по-дълго от мъжете. Според Harvard Health 57% от всички хора на 65 и повече години са жени. А до 85-годишна възраст дамите са 67%.
Това превъзходство има своята цена: жените са склонни към по-високи нива на заболеваемост, т.е. боледуват повече. Нови изследвания обаче показват, че дамите могат да намалят рисковия фактор просто като подобрят диетата си.
Учените са открили, че диета с високо съдържание на пигментирани каротеноиди помага за защитата на тялото от болести. Такива елементи присъстват в зелето, спанака, динята, червените чушки, доматите, портокалите и морковите. Тези цветни плодове и зеленчуци са особено важни за предотвратяване загубата на зрение и на когнитивните функции.
„Идеята е, че мъжете заболяват от много болести, които са склонни да ги убият. Жените заболяват по-рядко или по-късно, така че живеят по-дълго, но с инвалидизиращи болести“, казва Били Р. Хамънд, професор в UGA Franklin College.
Оранжевите плодове и зеленчуци са особено полезни за очите.
Според експерта от всички съществуващи случаи на деменция и дегенерация на макулата (влошаване състоянието на съставните й клетки, което води до постепенна загуба на зрение) в света, две трети се срещат при жени. Дамите страдат от тези заболявания с години, но те могат да се предотвратят чрез промяна в начина на живот.
Проучването описва подробно няколко дегенеративни състояния, от автоимунни заболявания до деменция, които, дори след отчитане на разликите в очакваната продължителност на живота, се срещат с много по-висок процент при жените, отколкото при мъжете.
„Ако вземете всички автоимунни заболявания заедно, жените съставляват почти 80% от засегнатите. Така че поради тази уязвимост, която е пряко свързана с биологията, жените се нуждаят от допълнителна превантивна грижа“, казва професор Хамънд.
Специалистът отбелязва още, че жените средно имат повече мазнини от мъжете. Това е телесната мазнина, която служи като важен резервоар за много витамини и минерали, създавайки полезен резервоар за жените по време на бременност. Но в допълнение към предимствата, този мастен резерв означава, че по-малко полезни елементи достигат до ретината и мозъка, отколкото е необходимо. Поради това жените са изложени на по-голям риск от дегенеративни проблеми.
Консумацията на пигментирани каротеноиди, които се съдържат в зелето, спанака, динята, червените чушки, доматите, портокалите и морковите, действа като антиоксидант за хората. Два специфични каротеноида - лутеин и зеаксантин, се намират в определени тъкани на окото и мозъка и е доказано, че директно влияят на дегенерацията на централната нервна система, като я забавят.
„Много е важно жените да не забравят за риска за здравето си и да променят диетата си навреме, за да избегнат сериозни последствия“, уверен е професорът.