Живко Мартинов пристискал бизнесмен за 4 тона суджук, използвал името на Борисов

От 2012 г. Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел определени облаги, използвайки името на премиера. Това каза Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата. По рано днес главният прокурор поиска снемане на имунитета на народния представител от ГЕРБ Живко Мартинов. След това депутатът обяви, че сам се отказва от имунитета си.

"На 18 април 2017 до мен е постъпил сигнал от гражданин с посочено името на гражданина и неговия адрес и описани факти, които ние отъждествяваме като престъпна дейност, извършени на територията на град Добрич от Живко Мартинов. При извършената проверка се оказва, че гражданинът съществува, застава зад своите думи, той е бивш служител на МВР и като такъв са му били известни много факти и обстоятелства. Започва проверка на 19 април, която е водена лично то прокурор от СГП", обясни Цацаров.

"На 17 юли независимо от това, което прокуратурата прави от 18 април, до министър-председателя постъпва справка от ДАНС за вероятни злоупотреби от народен представител. Министър-председателят е изпратил справката на главния прокурор. Причината да се докладва е, че народният представител е ползвал много активно името на премиера", допълни още главният прокурор.

Сотир Цацаров уточни, че на 19 юли наблюдаващият прокурор е отправил предложение за снемане на имунитета на народния представител. "Цялата преписка е на фаза приключила проверка с наличие на данни за притеснения", добави Цацаров. След снемането на имунитета на Мартинов ще се пристъпи към образуване на досъдебно производство, уточни главният прокурор.

Според събраните доказателства и свидетелски показания от 2012 година насам Живко Мартинов е упражнявал натиск с цел предоставяне на определени облаги. Той е искал от търговец на няколко пъти да му бъдат предоставени общо 4 тона суджук, като го е заставял за това под претекст, че е включен в списък с лица, които трябва да подпомагат политическата дейност и ако не го направи, ще понесе неблагоприятни последици. Главният прокурор уточни, че на 4 пъти Мартинов е поискал от съответния търговец да му бъде предаден по 1 тон суджук - на обща стойност 45 хиляди лева, като по думите на народния представител стоката е била предназначена лично за министър-председателя.

Установено е, че дори един суджук не е достигнала до премиера.

"Върху същия търговец е упражняван натиск, за да мебелира с мека мебел офиса на политическата партия в града, като и да постави климатична стена, отново за нуждите на партията. Те обаче са се оказали в офиса на народния представител", разказа още Цацаров. Той допълни, че на този етап няма да посочи самоличността на лицето, подало сигнала, и на свидетеля.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"